Türk Tıbbı Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, sigara kullanım oranın azalmasıyla birlikte kanserli hasta sayısında azalma olduğunu söyledi.
Türk Tıbbı Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, "Kanser daha çok yaşlılarda görülen bir hastalıktır. Ülkemiz batı ülkelerine göre daha genç nüfusa sahip olmasından dolayı şanslı bir konumda yer alıyor. Bu durum bizi sevindirmesin. Ülke olarak genç nüfustan yaşlı nüfusa doğru gidiyoruz. Kanser konusunda bir an önce önlem almalıyız" dedi.
6.Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi Antalya’nın turizm bölgesi Belek’te başladı. Farklı üniversitelerden uzmanların katılımı ile gerçekleştirilen kongrede, kanser tedavisi konusunda son gelişmeler ele alınıyor. Kongre hakkında bilgi veren Türk Tıbbı Onkoloji Derneği Başkanı Ahmet Özet, kongreye bin kişinin üzerinde katılımın olduğunu söyledi. Kongreye 600 hekim ve 200 hemşire katıldığını aktaran Özet, 700 civarında sektör temsilcisinin katılım sağladığını belirtti.
"YAŞLANMAYA DOĞRU GİDEN BİR NÜFUSA SAHİBİZ"
Türk Tıbbı Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, kanserin tüm dünyada ölüm sebeplerinin başında geldiğini söyledi. Kanserin bir yaşlılık hastalığı olduğunu aktaran Gümüş, "Ülkemiz bu konuda çok şanslı bir konumda yer alıyor. Son aldığımız bilgilere göre ülke olarak yaş ortalamamız 30 civarında bulunuyor. Batı toplumlarına göre 3’te 2 daha az kanser görüyoruz. Ama bu durum bizi çok sevindirmesin, çünkü şuanda bile yaşlanmaya doğru giden bir nüfusa sahibiz. İleride bu nedenden dolayı daha fazla kanser vakası ile karşılaşabiliriz. Bu nedenle şimdiden korumaya yönelik tedbir ve önlemlerimizi almalıyız" diye konuştu.
"ERKEN TEŞHİS KONUSUNDA ÇOK DUYARLI OLMALIYIZ"
Farklı bölgelerde farklı kanser türlerinin ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Gümüş, "Yemek borusu ve mide kanserlerinin Doğu ve Güneydoğu bölgesinde daha çok görüldüğünü biliyoruz. Özellikle tuzlu yiyecekler ve yiyeceklerin saklanma koşullarının bu durumda etkili olduğunu düşünüyoruz. Kanserleri erken teşhis etmek, tedaviyi daha kolay hale getiriyor. Halkımızın, erken teşhis konusunda çok duyarlı olması gerekir. Belirli aralıklarla kontrollerini yaptırarak, rahim ağzı kanserlerinden korunmaları gerekir" dedi.
"TÜRKİYE’DE 100 BİN KİŞİNDEN 270’İ KANSER HASTASI"
Tedavi aşamasında yaşanan gelişmeler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Gümüş şöyle konuştu:
"Bakım tedavilerinin arttırılması gerekiyor. Hastalarımızın özellikle hastalıklarının son dönemlerinde ciddi bakıma ihtiyaçları oluyor. Bu dönemde hem fiziki anlamda hem de psikolojik anlamda onların yanında olunması gerekir. Batı toplumlarında kansere yakalanma oranı yüz binde 450 civarında olurken, Türkiye’de 270-300 civarında olabiliyor. Kanser hastalarının hemen hemen yarısından fazlası 65 yaş üstünde bulunuyor. Yaşlanan bir nüfus olarak kansere hazırlıklı olmalıyız."
"SİGARA KULLANIM ORANININ AZALMASI KANSERİ AZALTTI"
Yeditepe Üniversitesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Başak Oyan Uluç ise, akciğer kanserinin Türkiye’de en önemli kanser türü olduğunu belirtti. Akciğer kanserinin erkeklerde birinci görülen kanser türü olduğunu dile getiren Prof. Dr. Uluç, akciğer kanserinin tamamen sigara ile ilişkisi olduğunu hatırlatarak, "Akciğer hastalığının tedavisinde son yıllarda büyük gelişmeler var. Yaşanan gelişmeler ile birlikte hastaya özel tedavi yöntemleri belirleyebiliyoruz. Sigara kullanma oranının azalması, kansere olumlu bir etkisi olacak. Sigara içme oranı azaldığı zaman ölümler de azalıyor. Bunun sonuçlarını önümüzdeki 10 yıl içerisinde daha iyi göreceğiz. Sigara yasağı konusunda önceleri daha sıkı tedbirler uygulanıyordu, şimdi bunlarda yumuşama olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
İSTANBUL/İHA