Topuk ağrısını hafife almayın

Topuk ağrısını hafife almayın

Romatoloji uzmanı Dr. Sevtap Şimşek iltihaplı omurga romatizmasının en çok gençlerde görüldüğünü söylüyor. Şimşek “Sabah yataktan kalkıp ayaklarınızı yere ilk bastığınızda topuklarınız ağrıyorsa, bu da zaman içinde yavaş yavaş azalarak geçiyorsa romatizma tanısı için değerli olabilir” diyor.

Omurga romatizması, ağrılı bir rahatsızlık. Kişileri huzursuz edebiliyor, günlük yaşamı kısıtlayabiliyor. Dahası bu ağrılar da kronikleşebiliyor. Tedavisi çok zor bir hastalık haline geliyor. Kişilerde eklemlerde ve etrafındaki adalelerin kemiklere bağlandıkları kesimlerde başlayan omurga romatizması, kadınlara nazaran erkeklerde daha fazla görülürken bu rahatsızlığın nedeni tam olarak bilinmiyor. Belirtileri arasında ise artma eğilimi gösteren bel ağrıları, geceleri yatağa girildiğinde ve sabah yataktan kalkıldığında ağrının daha belirgin bir şekilde hissedilmesi, kilo kaybı, sürekli halsizlik, yorgunluk, gece yatarken terleme, yüksek ateş, bazı zamanlarda baldır kısmında sürekli yer değiştiren ağrı, göğüs ağrısı ve bel fıtığının tam tersine hareket yoğunluğu arttıkça hafifleyen ağrı yer alıyor. VM Medical Park Bursa Hastanesi romatoloji uzmanı Dr. Sevtap Şimşek, iltihaplı omurga romatizmasının en çok gençlerde görüldüğünü belirterek, bu rahatsızlığın topuk ağrısıyla başlayabildiğini söylüyor. Bel ağrıları konusuna dikkat çeken Şimşek, omurga romatizmasının sebep olduğu bel ağrısının, bel fıtığından kaynaklanan bel ağrılarından farklı olduğuna dikkat çekiyor. Şimşek, şunları anlatıyor: “İltihaplı omurga romatizmasına, genellikle genç erkeklerde ve kadınlarda sıkça rastlıyoruz. İltihaplı omurga romatizması bel ve topuk ağrıları ile başlayabilir, hatta en sık görülen semptomları da bunlardır. Özellikle sabah uyandığınızda, beliniz, sırtınız tutuksa, gecenin ikinci yarısında ağrıyla kalkıyorsanız, kalkıp hareket edip o ağrının azalmasına uğraşıyorsanız, bu ağrınız omurga romatizmasından kaynaklanıyor olabilir.”

Şimşek, mekanik nedenlerle olan yani bel fıtığı gibi ağrılarda hastaların bel ağrısı yaşadığını vurgulayarak, böyle ağrılar yaşayanların ayakta bile durmak istemeyeceğini kaydediyor. Şimşek “Fıtıkta hastalar dinlenmek ister, ağır iş yapınca ağrılar artar. Oysaki romatizmaya bağlı bel ağrılarında hareketle ağrı, yavaş yavaş azaldığı, hasta açıldığı için hasta yatınca rahatsız olur. Kalkıp hareket ettikçe açılır. Yine değişen kalça ağrıları olabilir. Bazen sağ kalça bazen sol kalça tutukluk da bir iltihaplı romatizma bulgusu olabilir” sözlerini kaydediyor. Sabahları yaşanan topuk ağrılarının romatizma tanısı açısından çok önemli olduğunun altını çiziyor.

 

#http://www.karar.com/guncel-haberler/bel-fitigina-rot-balans-ayarina-saglik-bakanligi-mudahale-etti-711384#

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN