Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Kıdemli Uzmanı William Cline, uzun zamandır aşırı değerli olan TL’nin, son dönemde değer kaybederek denge seviyesine yaklaştığını vurguladı.
Yıllda iki kez yayımlanan ‘Denge Döviz Kuru Beklentileri’ raporu ile uluslararası para birimlerinin performanslarını inceleyen Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Kıdemli Uzmanı William Cline, son dönemde doların yükselişi ile ilgili düşüncelerini Anadolu Ajansı ile paylaştı. Doların son 6 ayda öne çıkan tüm para birimleri karşısında değer kazandığına dikkat çeken Cline, bu para biriminin güçlenme sürecinde, faiz oranlarının ABD’de artmasının ve başta Avrupa olmak üzere diğer gelişmiş ülkelerde düşük kalmasının beklendiğini ifade etti.
“TL’deki değer kaybı bir sorun değil"
Öte yandan, Türkiye ekonomisine dair düşüncelerini de söylemeyi ihmal etmeyen Cline, TL’deki değer kaybına yönelik spekülasyonlara katılmadığını dile getirerek, “Uzun zamandır aşırı değerli olan TL, son dönemde dış şoklardan ötürü değer kaybederek, denge seviyesine yaklaştı. TL’deki değer kaybı bir sorun olarak değil, sağlıklı bir gelişme olarak değerlendirilmeli” dedi. Son 6 ayda avronun dolara karşı yüzde 16 değer kaybettiğinin altını çizden Cline, bu nedenle TL’nin reel efektif döviz kuru (REK) endeksi açısından hala güçlü durumda olduğunu kaydetti.
“Türkiye, ağırlıklı olarak Avrupa ile ticaret yaptığı için avro, TL’nin REK endeksinde dolardan daha etkili. Aslında TL’nin avro karşısında da değer kaybetmesi, AB’ye ihracatı artıracağından, Türkiye’ye yarar sağlar” diyen Cline, döviz kurlarındaki değişimlerin tek başına ekonomik sorun teşkil etmeyeceğini belirtti. Uluslararası döviz kurlarının genel olarak, ABD ve Avrupa’da uygulanan politika faiz oranları arasındaki farkı yansıtmayacak şekilde değişmeye devam edeceğini ifade eden Cline, dolardaki güçlenmenin Fed’in beklenen faiz artışının hızı ve sıklığına bağlı olarak sürebileceğini anlattı ve döviz kurundaki gelişmelerin ülkeler için tek başına ciddi bir ekonomik risk teşkil etmeyeceğini ekledi.
İSTANBUL/AA