Dolar üç kez 2,72'nin üzerine çıkış yaparak ardından 2,64 seviyesinde boğaz oluşturdu. Dolarda dün başlayan gerilemenin sürmesi için gözler 2,64 seviyesine çevrildi.
[Karar]
Amerikan Doları son bir ay içindeki hızlı yükselişinde üç kez 2,72'nin üzerine çıktı ve tutunamayarak geri döndü. İlk zirve denemesi 15 Nisan günü 2,73 ile yaptıktan sonra 2,68'e kadar geriledi. İkinci hareket ise 24 Nisan günü geldi. İkinci hareket aslında tam olarak dolarda zirve oldu ve 2,74'ün üzeri görüldü. İkinci zirve yükselişinin ardından daha sert düşüş olmuş ve geri çekilme 2,64'e kadar sürmüştü.
Üçüncü deneme ise 05 Mayıs günü geldi ve dolar 2,72 seviyesinin üzerine çıkabildi ama 2,74'e yaklaşamadı. Üçüncü zirve denemesinden sonra 2,68'in üzerinde tutunmaya çalışan dolar dün akşam saatleri itibari ile yerini adeta serbest düşüşe bırakarak 2,68'in altına sarktı.
Dolarda şimdi tüm gözler ikinci yükselişten sonra düşülen 2,64 desteği. Doların değerinde yaşanan kayıp 2,64'ün de altına gelirse lira açısından önemli bir başarı olarak görülecek.
Cari açık moral bozdu
Mart ayında 4,0 ila 4,4 milyar dolar arasında beklenen cari açık 4,96 milyar dolar gelerek bir miktar moral bozdu. Cari açıkta moral bozan bir diğer neden ise Ocak ve Şubat ayları cari açıklarının da revize edilerek 750 milyon dolar daha artırılmasıydı.
Hazine başardı
Fakat ilginç bir hareket daha oldu ve cari açığın moral bozması yerine Hazinenin başarılı iç borçlanması iyimserlik oluşturdu. Hazine dün üç ayrı ihale ile toplam 4,4 milyar TL borçlandı. Hazine önceki gün de toplam 3,8 milyar TL borçlanmaya giderek bugün yapacağı 9,5 milyar liralık borç ödemesine kaynak sağlamış oldu.
Hazine başarılı borçlanma programlarını tamamlayınca dolar fiyatı hızla gerilemeye başladı ve saat 17.00'den sonra 2,68'in altına düştü.
Dolarda yaşanan bu düşüş aynı zamanda dünya piyasalarında da kısmen yaşandı. Dolar değer kazanırken olumsuz olarak ayrışan lira, dolar değer kaybederken de olumlu ayrışmada ilk sıralarda yer aldı. Lira hem olumsuzlukta hem de olumlu harekette her nedense ilk sıralarda yer alarak oynaklık artışına yol açtı.
Dolarda şimdi gözler Mayıs 2014'de 2,060 seviyesinden başlayan ve 2,74'e kadar süren sert yükselişin ardından nasıl bir seyrin olacağı. Üç kez 2,72'nin üzerine çıkış deneyip tekrar geri dönüş olması ve boğaz tabir edilen düşüşlerdeki alt seviyeyi kırması yükselişleri tükeniş olarak gösterecek.
Ve aylar sonra dolardaki bu yükselişler tükeniş yükselişi olarak tarihe geçebilecek. Bütün gözler 2,64 seviyesinde bu hareketin kırılma noktası olarak gözlenecek.