Telefonu çalınan savcıyı, hırsızları yakalamak için 9 ay dinlediler

Telefonu çalınan savcıyı, hırsızları yakalamak için 9 ay dinlediler

Paralel Yapı'ya yönelik yürütülen ana soruşturmanın iddianamesinde örgütün telefon dinleme taktikleri net bir şekilde ortaya kondu. Dinleme kumpası için her ayrıntıyı değerlendiren terör örgütü, hedef alınan kişilerin telefonlarının çalınmasını bile fırsata çevirmiş. Telefonu çalınan bir savcı hırsızları yakalama bahanesiyle aylarca dinlenmiş.

[Karar]

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırahan Paralel Yapı iddianamesi, örgütün emniyet içindeki kumpaslarını deşifre ederken, ilginç ayrıntıları ortaya çıkardı. İddianamede bir dönem Fethullah Gülen Cemaati'nin çıkarları doğrultusunda telefonları dinlenen isimlerin hikayeleri Paralel Yapı'nın yöntemlerini gözler önüne serdi. 

Kayıtsız dinlemişler

143 şüheli, 2019 müteki ve 57 mağdurun yer aldığı iddianamede Paralel Yapı'nın Edirne Emniyet Müdürlüğü üzerinden yaptığı dinlemelerin ayrıntılı raporlarına yer verildi. İddianamede mağdur ve şikayetçilerin hiçbirinin KOM, TEM, Asayiş, Jandarma dahil olmak üzere dinlemeye esas teşkil eden faaliyetleri bulunup bulunmadığı, bu dinlemeler nedeniyle haklarında adli işlem yapılıp yapılmadığı konusunda araştırma istendiği belirtildi. Savcılık ortaya çıkan dinleme kumpasına iddianamede yer verirken hedef alınan kişilerin hiçbiriyle ilgili tek bir kaydın bile bulunmadığı belirtildi. 

Hiçbir gerekçe olmadan dinlediler

İddianamede her dinlemedeki usülsüzlükler tek tek anlatıldı. Örneklerden biri şöyle: "Önleme dinlemesi yapılan daha sonra hakkında adli işlem yapılan Sema Yılmaz, Tahir Kıran ve Atilla Aktin isimli şahısların da önleme dinlemesinde düzenlenen talep formunda belirtilen örgüt içerisinde faaliyet gösterdiğine veya faaliyet gösteren şahıslarla irtibatlı olduğuna dair her hangi bir ihbar, bilgi, belge, veya resmi yazışmanın bulunmadığı anlaşılmıştır" denildi. 

Cep telefonu çalındı diye dinlemişler

Dinlenen isimlerle ilgili şüphelilerin sorguda verdikleri cevap ise Paralel Yapı'nın telekulak kumpası için her ayrıntıyı düşündüğünü ortaya koydu. İfadelere göre, dinlenen isimlerden Mehmet Yılmaz, kardeşine ait cep telefonlarının aracından çalınmasından dolayı hırsızlara ulaşılabilmesi için Organize Suç Örgütü ve Ergenekon Terör Örgütü kapsamında 9 ay süre ile dinlendi.

Hırsızları yakalamak için savcıyı dinledik

Şüphelilerden Ahmet Akbulut ise Tunceli KOM Şube Müdürlüğü'nde Atilla Akbey'in dinlenmesi ile ilgili soruya verdiği cevapta "Atilla Akbey isimli şahs savcıdır. Savcı dinlemeye yakın bir tarihte kapkaç'a maruz kaldı. Bununla ilgili polis merkezine müracaatı vardı. Şahısları yakalamaya yönelik dinleme yapıldı" dedi. 

İddinamade dinlenen tüm isimlerin neredeyse tamamının hiçbir belge, bilgi, ihbar ya da gerekçe olmadan örgüt kapsamında dinlemeye alındığı kaydedildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN