Whatsapp kullanıcılarına mahkemeden kötü haber: Mesajlar işinizden edebilir

Whatsapp kullanıcılarına mahkemeden kötü haber: Mesajlar işinizden edebilir

Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi Whatsapp mesajları nedeniyle işten çıkarmaları haklı buldu. Daha önce Yargıtay bu duruma benzer bir olayda işçiyi haklı bulmuştu. Peki Whatsapp yazışmaları işten edebilir mi? Mahkeme ne diyor? Yargıtay'ın kararı ne? İşte milyonlarca kullanıcıyı yakından ilgilendiren işten çıkarma kararının farklı açılardan detayları...

Sakarya'da bir işyeri çalışanlarının kendi aralarında kurdukları Whatsapp grubundaki yazışmaları göstererek 3 çalışanını tazminatsız işten çıkardı. Whatsapp yazışmalarının özel hayatın gizliliğine girdiğini ve bu nedenle iş akdinin haksız yere feshedildiğini iddia eden işçiler mahkemeye başvurarak işe iade davası açtı. Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi'nde görülen davada karar verildi. İşvereni haklı bulan yerel mahkemenin kararını istinaf mahkemesi de onayladı. Daha önce Yargıtay ise bu durumdaki bir davada işçiyi haklı bulmuştu. Sakarya'da yerel mahkemenin bu kararı ile Whatsapp mesajları resmen işten çıkarma sebebi oldu. 

YARGITAY DAHA ÖNCE İŞÇİYİ HAKLI BULMUŞTU

Daha önce de benzer bir dava konusuyla ilgili Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bir karar vermişti. Kararda, WhatsApp’ın kendi içinde korunduğu ve 3. kişilere kapalı olduğu belirtilerek, "Dolayısı ile işçilerin iş akışını bozmadığı ve çalışmaların etkilemediği sürece bir grup kurmaları ve burada iletişim içinde olmaları yasak değildir. İşçilerin bu kapsamda burada iletişimlerinin kişisel veri olarak da korunması esastır. Bu yazışmalara dayanılarak iş aktinin feshi haksız olup, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü yerine reddi hatalıdır” denilmişti.

whatsapp-yazismalari.jpg

"KENDİ ARALARINDA ÜRÜNLERİ KÖTÜLEDİLER"

Sakarya’da bir işyeri, çalışanların anlık mesajlaşma platformu WhatsApp’ta kendi aralarında kurduğu grupta ürünleri kötüleyen 3 çalışanı işten attı. İşçilerden biri haksız fesih iddiasıyla işe iade davası açsa da hem yerel mahkeme, hem de istinaf davayı reddetti. Yargıtay ise benzer bir dosyada işçiyi haklı bulmuştu.

Milliyet gazetesinden Elif Altın'ın haberine göre, davacı işçinin vekili dilekçesinde, müvekkilinin 2014-2018 arası davalı şirkette ürün tanıtım temsilcisi olduğunu, 16 Şubat 2018’de mesai arkadaşları ile WhatsApp grubu yazışmalarında şirketin ürünü hakkında olumsuz yazılar yazdığı gerekçesiyle iş akdinin feshedildiğini belirtti.

whatsapp-isten-cikarma.jpg

MAHKEME YAZIŞMALAR İÇİN NE DEDİ?

Dilekçede, uçtan uca şifreli bir sistemdeki yazışmaların üçüncü kişilere kapalı olduğu ve delil olarak kullanılamayacağı, bu yazışmalar gerekçe gösterilerek yapılan feshin geçersiz olacağı, burada yazılanların hayatın gizliliği kapsamında özel veri olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek işe iade talep edildi.

Davalı şirketin vekili ise, davacının WhatsApp grubundaki yazışmalarda şirket yöneticilerine ağır küfür ve hakaretler ettiğini, iş arkadaşlarını şirkete ait ürün hakkında negatif yazılar yazmaya teşvik ettiğini, şirketin ismine zarar vermeye çalıştığını, bu gerekçelere yapılan feshin haklı nedenlere dayandığını belirterek davanın reddini talep etti.

Yerel mahkeme kararında, işveren tarafından yapılan feshin haklı nedene dayandığını belirterek davanın reddine karar verdi. Davacı işçinin avukatı aracılığıyla itirazda bulunduğu Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi ise WhatsApp yazışmalarının işveren tarafından hile veya tehdit yoluyla elde edildiğine dair delil veya iddia bulunmadığına dikkat çekerek, “WhatsApp grubuna dahil üye işçilerden birisi tarafından iş yeri yetkililerine yazışmaların gösterimi neticesinde fesih sürecinin başladığı anlaşılmış olup, iş yeri yetkililerinin kendilerine yönelik yazılan ağır sinkaflı hakaretlerden haberdar olmaları sonrasında davacı ile birlikte aynı ortamda çalışmalarını beklemek hakkaniyete aykırı olacaktır” diyerek feshi haklı buldu.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN