Influencerlar, küçük ve büyük şirketler, Instagram’ın kapatılması nedeniyle maddi kayıp yaşadı. KARAR'a konuşan uzmanlar da 'pazarlama stratejileri yeniden geliştirilmeli' uyarısında bulundu.
MERVE ŞİŞMAN
KARAR'a konuşan E-Ticaret Uzmanı Hacıali Benzeş ve Dijital Pazarlama Uzmanı Emel Taşçı, Instagram sansürünün hem bireysel kullanıcılar hem de markalar için önemli bir kayıp olduğuna dikkat çekti.
E-Ticaret Uzmanı Hacıali Benzeş, dünya genelinde 4.48 milyar internet kullanıcısının yaklaşık yüzde 30’unun düzenli olarak Instagram kullandığına dikkat çekti. Türkiye, 58 milyon kullanıcıyla Instagram kullanan ülkeler arasında Hindistan, ABD, Brezilya ve Malezya’nın ardından 5. sırada yer alıyor. Benzeş, Türkiye’deki kullanıcı kitlesinin cinsiyet açısından dengeli olduğunu ve 35 yaş ve altı gençlerin Instagram’ın önemli bir kısmını oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, Instagram’da en çok faaliyet gösteren sektörün giyim ve moda olduğunu söyledi.
'INFLUENCERLAR, KÜÇÜK VE BÜYÜK ŞİRKETLER ETKİLENDİ'
Ancak, 2 Ağustos 2024 itibarıyla BTK tarafından Instagram’a erişim yasal mevzuatlara uyum eksikliği nedeniyle engellendi. 3 gün boyunca erişimi engellenen Instagram'ı 'pazar' niteliğinde kullanlar da zarara uğradı. KARAR'a açıklama yapan E-Ticaret Uzmanı Benzeş, bu engellemenin küçük ve büyük şirketler ile influencerları etkilediğinden söz etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Instagram'da faaliyet gösterenler arasında küçük-büyük şirketler, ev hanımları, influencer (internet ünlüsü) yer almakta. Bu firmalar ya da kişiler Instagram'ın kapalı olması nedeniyle şu sıralarda VPN ve özel proxyler kullanarak uygulamaya erişim sağlamakta. VPN kullanmakta kullanan kişi açısından ciddi güvenlik riskleri barındırıyor"
VPN kullanan kişilerin Instagram kullanıcılarının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturduğunu belirten Benzeş, “Bu oran, 40 milyon kişinin Instagram’a erişim sağlayamadığını gösteriyor” dedi. Erişim kısıtlamalarının, küçük ve büyük işletmeler ile influencerlar için maddi kayıplara yol açtığını aktaran Benzeş, bu durumun dijital pazarlama stratejileri üzerinde uzun vadeli olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı.
'PAZARLAMA KANALLARI YENİDEN GELİŞTİRİLMELİ'
Dijital Pazarlama Uzmanı Emel Taşçı, Instagram’ın kapanışının ardından işletmelere yönelik tavsiyelerini paylaştı. Taşçı, Instagram üzerinden yürütülen reklamların durmasıyla birlikte işletmelerin hızlıca alternatif stratejiler geliştirmesi gerektiğine dikkat çekti.
Taşçı, Instagram’ın kapalı olduğu dönemde pazarlama kanallarının da yeniden geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. "Eğer ürününüze uygun ise geleneksel pazarlama yöntemlerini gözden geçirin. Öte yandan LinkedIn, Facebook gibi platformlarda kullanılan stratejiler artık daha etkili olacak" diye ekledi. Taşçı, Instagram’ın kapanışını, 2024 yılında yapılmış bir soğuk savaş olarak nitelendirerek, bu durumun hem bireysel kullanıcılar hem de markalar için büyük bir kayıp olduğunu vurguladı: "Alternatif platformların bu boşluğu doldurması ve kişilerin alışkanlıklarını değiştirmesi uzun zaman alacak. Instagram'ın kapatılması, hem bireysel kullanıcılar hem de markalar için büyük bir kayıp. Uygunsuz içerikler paylaşılan birçok sosyal medya platformu varken çocuklarını geçindirmek için para kazanan vergisini ödeyen işletmelerin yer aldığı Instagram'ın kapatılması 2024 yılında yapılmış bir soğuk savaş gibidir"
INSTAGRAM ENGELİ SEKTÖRLERİ SEKTEYE UĞRATTI
"Instagram'ın kapatılmasıyla birlikte Perakende ve E-ticaret, Moda ve Güzellik, Yiyecek ve İçecek, Eğlence ve Medya, Turizm, Sanat ve El Sanatları, Eğitim ve Danışmanlık, Gayrimenkul olmak üzere ve daha birçok sektörü sekteye uğrattı" mesajını veren Dijital Pazarlama Uzmanı Emel Taşçı, "Ben bir teknoloji fabrikasında Dijital Pazarlama Direktörüyüm hem ihracat hem ithalat yapan bir işletmeyiz, satışlarımız internet üzerinden reklamlarımızı düne kadar Instagram'dan veriyorduk" sözlerine yer verdi.
E-posta pazarlamasının da önemine de dikkat çeken Taşçı, “E-posta pazarlaması, mevcut müşterilere ulaşmanın ve onlarla etkileşim kurmanın etkili bir yoludur. Kullanılan platformlardan müşteriler haberdar edilmeli. İşletmelerin alternatif sosyal medya platformlarını kullanmasını tavsiye ederim. Facebook ve Twitter, TikTok, LinkedIn gibi platformlar tercih edilmeli" dedi.