Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 10 ili yerle bir eden deprem felaketinin bilançosu giderek ağırlaşıyor. Asrın felaketi olarak adlandırılan depremde binlerce vatandaşımızı kaybettik. Yaşanan deprem sonrası gözler İstanbul büyük depremine çevrildi. Vatandaşlar depreme yönelik önlemler almaya başlarken o telefonları yaşayanlar yaşadı. O modellerde depremi siz hissetmeden sizi uyarıyor. Sizde o telefonları kullanıyorsanız dikkat! Depremde hayat kurtaran o özelliği kimse bilmiyor. İşte detaylar...
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ilimizi birden vurdu. Yaşanan felakette binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken uzmanlardan peş peşe uyarılar gelmeye başladı. Gözler büyük İstanbul depremine çevrilmiş durumda. Depreme yönelik birçok önlem alınırken gelen son bilgi vatandaşların yüreğine su serpti. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) son yaşanan olay herkesi şaşkına çevrildi. O telefonları kullanan kişilere deprem olmadan uyarı yapılıyor. Kimse bilmiyor ancak bu özellik birçok hayatı kurtarıyor. İşte haberin detayları...
O MODEL TELEFONLARI KULLANANLAR DİKKAT!
Türkiye 6 Şubat 2023 tarihinden bu yana yaşadığı deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. Deprem felaketi için birçok önlem alınırken ABD'den gelen bilgi milyonlarca kişinin yüreğine su serpti. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) San Francisco Körfez Bölgesi'nde yaşayan Android kullanıcıları, geçtiğimiz yıl 25 Ekim'de meydana gelen depremden, saniyeler önce telefonlarına gelen bir uyarıyla haberdar oldu. Bu uyarı sayesinde milyonlarca kişi ölümden döndü. Android Deprem Uyarı Sistemi'nin proje lideri Marc Stogaitis, o tarihte Android kullanıcılarının bu tür bir uyarıyı ilk kez almadığını ancak Körfez Bölgesi'nin kalabalık nüfusu nedeniyle ilk kez bu kadar geniş bir topluluğa ulaştığını söyledi.
DEPREMİ ÖNCEDEN TESPİT EDİP UYARIYOR
Geçtiğimiz yıl meydana gelen bu uyarı Android kullanıcılarına giden bir deprem uyarısı olarak kayıtlara geçti. Paylaşılan bu uyarı Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmalar Kurumu'nun ShakeAlert projesinden alınan verilerle oluşturulmuştu. Depremlerin ilk işaretlerini tespit etmeyi amaçlayan ShakeAlert projesinin operasyon ekibinden Robert de Groot, bu projenin deprem erken uyarı endüstrisi tarafından oluşturudğunu söylüyor.
ShakeAlert'te kullanılan teknolojinin depremi önceden tahmin etmediğinin altı çiziliyor. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu da bu teknolojinin "öngörülebilir gelecekte" deprem tahmini yapmasının pek mümkün olmadığını belirtiyor. Bu sistem yalnızca halihazırda yaşanan depremi, insanlar onu henüz hissetmeden birkaç saniye önce tespit edebiliyor. bShakeAlert, Batı Yakası'nda depremi ilk anlarında tespit ederek verileri devlet kurumlarıyla ve üçüncü taraflarla paylaşıyor.
BU UYGULAMA NASIL ÇALIŞIYOR?
Google ise deprem riskinin önüne geçilmek için bu uygulamayı erişilebilir hale getirdi. Şirket ilk olarak uyarıyı kendi sistemine entegre etti ve deprem bölgesinde bulunan Android telefonlu kişilere ayrı bir uygulama indirmelerine gerek kalmadan anlık bildirimler gönderdi. Peki bu uygulama nasıl çalışıyor? Bir deprem meydana geldiğinde P dalgası ve S dalgası olarak bilinen bazı titreşimler yayıyor. İlk dalgalar birçok farklı faktöre bağlı olarak insanlar tarafından hemen hissedilemiyor fakat titreşimlere duyarlı sensörler tarafından algılanabiliyor. ShakeAlert'in belirli sayıdaki sensörleri eş zamanlı olarak tetiklendiğinde, veri işleme merkezine bir uyarı gönderiyor.
ShakeAlert sistemi gelen ilk veriler ışığında daha sonra oluşabilecek daha güçlü dalgaları hesaplıyor. Bu durumda Google'ın MyShake adlı uygulaması gibi uyarı sistemleri ya da Federal Acil Durum Yönetim Ajansı ve transit sistemler gibi devlet kurumları verileri yorumlayarak ilgili kişi ya da kurumlara uyarılar gönderiyor.