Yeşil alanda imar kavgası

Yeşil alanda imar kavgası

İstanbul’da yapılaşmaya açılmak istenen yeşil alan için mahkeme ‘dur’ dedi. Selimpaşa’da İBB’ye ait 61 dönümlük arazinin imar planlarını Şehircilik Bakanlığı değiştirdi. Belediye ‘yeşil alan’ statüsünde olan arazi için kendi görüşü alınmadan yapılan plan değişikliğini yargıya taşıdı. Bakanlık ‘Arazi rezerv yapı alanı, planlama yetkisi bizde’ dese de idare mahkemesi İBB’yi haklı buldu.

SEMA KIZILARSLAN

İBB, Selimpaşa Mahallesi’nde yer alan yeşil alan olarak geçen parsel üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapmak istediği imar planı değişikliklerine itiraz etti. Bakanlık “Rezerv alan. Planlama yetkisi bizde dedi” ancak mahkeme savunmayı haksız bularak planı iptal etti. KARAR’a konuşan Silivri Belediye Başkanı Balcıoğlu “Önceliğimiz, halkımızın ihtiyaçları” dedi.

BAKANLIK İBB’Yİ DEVRE DIŞI BIRAKMIŞTI

Belgrad Ormanları’nın statüsü geçtiğimiz günlerde ‘muhafaza ormanı’dan ‘milli park’a düşürüldü ve trizm tesisi yapılmasının önü açıldı. İstanbul’un akciğerleri Kuzey Ormanları’nın ranta açılma çabasına tepkiler sürerken bir imar kavgasının da Silivri’de yaşandığı ortaya çıktı. Şehircilik Bakanlığı, Selimpaşa’da bulunan 61 bin 161 metrekare büyüklüğündeki arazinin ‘nazım imar planları’nı değiştirerek yapılaşmaya açtı. İBB kendisini devre dışı bırakıp yeşil alanın ranta açılmasına itiraz edip süreci mahkemeye taşıdı.

İMAR DEĞİŞİKLİĞİ PLANI HUKUKA AYKIRI

Bakanlık, mahkeme sürecinde arazinin rezerv yapı alanı olarak belirlendiğini ve planlama yetkisinin kendilerinde olduğunu savundu. İstanbul 5. İdare Mahkemesi ise İBB’yi haklı buldu. Bakanlığın 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti ve planları iptal etti. İBB yetkilileri alanın park ve yaşam merkezi yapılacağını belirtirken KARAR’a konuşan Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu ‘İlçemizin tarihi ve doğal dokusu ile halkımızın ihtiyaçları önceliğimizdir’ dedi.

kararrr.jpg

'YEŞİL'İ İMARA AÇMA PLANI YARGIDAN DÖNDÜ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Silivri ilçesindeki Selimpaşa Mahallesi’nde bulunan 9374 parsel üzerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliklerine karşı açtığı davayı kazandı. İstanbul 5. İdare Mahkemesi, bakanlığın 12 Mayıs 2023 tarihinde onayladığı “1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı”nın hukuka aykırı olduğuna hükmetti ve iptal etti. KARAR, mahkemenin İBB’nin lehine verdiği karar dosyasına ulaştı. Dosyada yer alan bilgilere göre; Bakanlık, İBB’ye ait alanı imara açmak için “Rezerv yapı alanı. Bu sebeple planlama yetkisi bizde” savunması yaptı. İBB ise, bakanlığın kendilerinden görüş almadan gerçekleştirdiği plan değişikliklerinin çeşitli hukuki ve teknik sakıncalar taşıdığını öne sürdü. İtirazda “Değişiklikler, planların bütünlüğünü ve mekânsal doku uyumunu bozuyor. Yeni planlar, bölgede yaya ve taşıt trafiğini artırarak ulaşım sistemini olumsuz etkileyecek. Ayrıca yaklaşık bin kişilik ek nüfus getirecek. Açık ve yeşil alan ihtiyacı göz ardı ediliyor” denildi. İBB, mahkeme tarafından haklı bulundu.

“ORTAK AKIL KAZANDI”

KARAR’a konuşan Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu “Birlikte karar alarak birlikte yönetme anlayışı; hemşehrilerimizle, ilgili kurumlarla ve paydaşlarla ortak akıl ve ortak paydada buluşmayı gerektirir. Bu süreçte bizlere destek olan, Silivri’nin hak ve menfaatlerini gözeterek yanımızda duran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Ekrem İmamoğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum. Bu olumlu karar, gelecekte benzer planlama süreçlerinde de ortak akla ve katılımcı yönetime ne kadar ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

İBB Hukuk Müşaviri Eren Sönmez ise, merkezi idarenin idari vesayet yetkisini kullanırken kanunilik ilkesine dikkat etmesi gerektiğini vurguladı: “İdari vesayet, idarenin bütünlüğü ilkesi gereği anayasal bir süreç ancak bu kararda da görüleceği üzere söz konusu ilkeye dikkat edilmeden yapılan işlemler yargıdan dönebiliyor. Belediyelerin yerine geçip işlem yaparken kanuni çerçeve içinde kalınmalı. Kanunda tanımlananın dışına çıkılmamalı.”

Önceki hafta Belgrad Ormanı’nın işletme yetkisi İBB’den alınmıştı. İBB’nin sözleşme dolmadan yaptığı 49 yıllık kiralama talebi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından reddedilmişti. Orman, 23 Aralık sabahı 06.00’da 200 çevik kuvvet polisi eşliğinde tahliye edilmişti. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, tepkisini “İstanbul’un son kalan yeşil alanlarından Belgrad Ormanı’nın korunacağının garantisini bize kim verebilir?” sözleriyle dile getirmişti. Belgrad Ormanı’nın girişinde İSPARK’ın araçlar için kullanılan gişe sistemi değişti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne devredilen ormana girişler artık Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile yapılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN