Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Yerleşkesi'nde köpeklerin yaşam alanları, üniversite yönetimi tarafından dozerle yıkıldı. Üstelik bu yıkım, yönetimin talebiyle düzenlenen 'kampüsteki hayvanların durumunu ve öğrencilerin ortak çözüm önerilerini' konuşmayı amaçlayan bir toplantı esnasında gerçekleştirildi. Yaşlı köpeklerin yaşam alanına kepçe vurulurken, KARAR'a konuşan üniversite öğrencileri yaşananlara 'bu nasıl vicdansızlık' diyerek tepki gösterdi.
MERVE ŞİŞMAN
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi rektörlüğünün, kampüsteki yaşlı, yavru, hasta köpeklerin bakım alanını dozerle yıktığı öne sürüldü. Hayvan hakları savunucuları ve üniversite öğrencileri yaşananlara tepki göstererek alanda yaşayan onlarca köpeğin alana güvenli bir şekilde getirilmesini istedi.
Kısır, aşılı ya da hasta, bakıma muhtaç, yaşlı köpeklerin bulunduğu Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'ndeki alan yıkıldı. Öğrencilerin talebiyle, eski rektörlerin destekleriyle yapılan alanların, yeni rektör tarafından dozerle kaldırıldığı ifade edildi.
Öğrenciler yaşam alanına darbe vurulan hayvanların yeniden güvenliğinin sağlanmasını talep ediyor.
Sokaktayım Yanındayım İnisiyatifi'nden Neylan Solmaz Saçılık KARAR'a yaptığı açıklamada 31 Aralık 2024 tarihinde, üniversite yönetiminin talebi üzerine, kampüsteki köpeklerle ilgili çözüm bulma amacıyla düzenlenen toplantının düzenlendiğini belirtti.
Saçılık, toplantı sırasında üniversite yönetiminin, kampüs içindeki hasta köpeklerin kaldığı bakım alanını buldozerle yıktığını belirterek, yaşananları 'yıllardır verdikleri emeklerin hiçe sayılması' olarak nitelendirdi.
ÇÖZÜM BULMAK YERİNE BAKIM ALANINI YIKTILAR
Saçılık, üniversite yönetimiyle 2023 yılından bu yana çözüm önerilerini paylaşmak amacıyla birçok kez görüşme talep ettiklerini ve yıllardır bu alanda çalışan öğrencilere kulak verilmediğini ifade etti. "Amacımız, kampüsümüzdeki köpeklerden korkan öğrenciler için bir çözüm üretmekti. Mevcut bakım alanını yenileyip genişleterek, dışarıda kalan köpekleri buraya almak istedik, fakat bu talebimiz görmezden gelindi. Yönetim, çözüm bulmak bir yana, bakım alanını yıkmayı tercih etti" dedi.
Toplantı sırasında, köpeklerin güvenliğini gözeten bakım alanının yıkıldığını belirten Saçılık, yaşanan olayın hem köpekler hem de onlar için emek harcayan öğrenciler açısından büyük bir travma yarattığını vurguladı. "Yuvaları dozerle yıkılan köpeklerimiz şu an geçici bir alanda güvende, ancak bu olay, yıllarca verdiklerimiz boşa gitmiş gibi bir his yaratıyor. Maddi ve manevi olarak zor durumda kaldık" dedi.
Saçılık, üniversite yönetiminin olaya karşı duyarsız kalmasını ve gerçek dışı paylaşımlar yapan kötü niyetli grupların etkisinde kalmasını eleştirdi: "Kampüs köpeklerine yönelik yapılan aldatıcı paylaşımlar ve silahlanma çağrıları, asıl sorumluluğun üniversite yönetiminde olduğunu unutturuyor. Bizler, yıllardır hayvanların sağlıklı bir şekilde bu kampüste yaşamalarını sağladık. Ancak şimdi, hem biz öğrenciler hem de kampüs köpekleri hedef haline getirilmiş durumda."
ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNDEN TALEPLER
KARAR'a konuşan Saçılık, üniversite yönetiminden iki temel talepte bulundu:
Bakım Alanının Yeniden Yapılması: Yıkılan köpek yuvalarının, eski haline getirilerek yeniden yapılmasını ve bakım alanının genişletilmesini talep etti.
- Rektörle Görüşme: Üniversite rektörünün, yıllardır köpeklerle ilgilenen öğrencilerle görüşerek, taleplerin dikkate alınmasını istedi.
'HERKES İÇİN ORTAK YAŞAM ALANI'
Saçılık, yıllardır kampüslerinde insanlar ve hayvanların bir arada sağlıklı bir yaşam alanı paylaştığını belirterek, “Bizim amacımız bir denge kurmak. Hem öğrencilerin, hem de hayvanların güvenli bir ortamda yaşaması için çözüm önerilerimizi hayata geçirmek istiyoruz. Ancak bu yıkım, emeklerimizin göz ardı edilmesi anlamına geliyor” diye konuştu.
Saçılık 3 Ocak Cuma günü saat 13.00'de Üniversite'nin ana giriş kapısının önünde basın açıklaması yapacaklarını da belirtti.