Fotoğrafçı ve foto muhabiri Ali Öz’ün arşivi, Salt Araştırma’da çevrimiçi erişime açıldı. Ağırlıklı olarak insana odaklı siyah-beyaz fotoğraflardan oluşan koleksiyon, 1978’den 2000’lerin başlarına Türkiye’nin toplumsal ve mekansal dönüşümünü belgeliyor.
Türkiye’nin önemli fotoğrafçı ve foto muhabirlerinden Ali Öz’ün arşivi Salt Araştırma’da çevrimiçi erişime açıldı. Salt Araştırma Kent, Toplum ve Ekonomi Arşivi’ne eklenen koleksiyon, 1978’den 2000’lerin başlarına Türkiye’nin toplumsal ve mekansal dönüşümünü belgeleyen 5 bine yakın fotoğraftan oluşuyor.
Geniş bir coğrafyada hem birey hikâyeleri hem de toplumsal bellekte yer edinmiş değişimlerin kaydını tutan bu fotoğraflar, Türkiye’nin sosyo-kültürel ve kentsel dokusunu anlamak için önemli bir görsel kaynak niteliği taşıyor. Ağırlıklı olarak insana odaklı siyah-beyaz fotoğraflar, Karadeniz’deki yaylalarda çalışan kadınlardan Toroslar’da hayvancılık yapan yörüklere, Zonguldak’taki maden işçilerinden İzmir’deki balıkçılara, Adana’da pamuk tarlasında çalışanlardan İstanbul’da boyacılık yapan çocuk işçilere kadar, işçi sınıfının yaşam mücadelesini geniş bir yelpazede ve detaylı bir şekilde gösteriyor. 1980’lerde İstanbul’daki gecekondu yıkımları ve Tarlabaşı Bulvarı çalışmaları nedeniyle değişen Beyoğlu’ndan fotoğraflar da arşivde öne çıkan malzemeler arasında yer alıyor.
Fotoğraf çekmeye 1978 yılında, kısıtlı bütçesiyle edindiği makinesiyle başlayan Ali Öz, gençlik yıllarında sosyal politika alanında çalışmalar yaptı ve basın fotoğrafçılığına yöneldi. ‘Politik belgesel’ olarak nitelenebilecek bir yaklaşımı benimseyerek Türkiye’de ve dünyada insanı ilgilendiren her konuda, toplumsal eylemlerde ve yürüyüşlerde kamerasıyla birlikte yer almayı hedefledi.