FETÖ operasyonu kapsamında TMSF’ye devredilen şirketlerin yönetimini bakanlık belirleyecek. Varlıkların satışı veya fesih sonucu tasfiye işlemlerine de yine TMSF’nin bağlı olduğu bakanlık karar verebilecek.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen veya kayyum olarak TMSF’nin atandığı şirketlerin varlıklarının ve mal varlığı değerlerinin soruşturma ve kovuşturma sonuna kadar yönetimine, satılmasına, feshine, tasfiyesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
OHAL kapsamında çıkartılan KHK ile getirilen düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeleri, limited şirketlerin müdür ya da müdürleri, diğer şirketlerin yöneticileri ile bu şirketlerin genel müdür, murahhas aza, murahhas müdür veya aynı yetkilere sahip üst yöneticileri TMSF’nin ilişkili olduğu Bakan tarafından atanacak.
AŞ’lere en az 3, en fazla 9 yönetim kurulu üyesi, limited şirketlere ise en fazla 3 müdür atanabilecek. Aynı sermaye grubuna ait birden fazla şirketin olması halinde, ana şirkete atanacak yönetim kurulu veya müdürler kurulu, müdür ve yöneticiler, aynı sermaye grubuna ait şirketlerin tamamının yönetiminden yetkili ve sorumlu olacak. Bakan tarafından atanan şirket yöneticilerinin ücretleri tecrübe, bilgi birikimi, eğitim düzeyi ve pozisyonu ile şirketin özelliği dikkate alınarak Bakan tarafından belirlenecek. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin görev ve sorumlululuğunda ise TMSF’nin yanı sıra BDDK’da bulunuyor.
YÖNETİMDE TÜRK VATANDAŞI ŞARTI
Bakan tarafından, şirket yöneticileri gerektiğinde görevden alınacak ve yerlerine yenileri atanacak. Şirket yöntecilerinin de Türk vatandaşı olması gerekecek. Şirketin, varlıklarının veya mal varlığı değerlerinin satılması sonucu elde edilen gelir, soruşturma sonuna kadar bir kamu bankasında şirket hissedarı adına bloke edilecek ve bu durum ilgili mahkemeye bildirilecek.