Aile hekimleri, yönetmelikte yapılan değişikliği protesto etmek için iş bırakıyor. Yönetmeliğin halk sağlığını ve doktor haklarını gözetmediğini söyleyen hekimler, Bakanlığı geri adım atmaya çağırıyor. KARAR’a konuşan TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, “Hasta hastaneye giderse aile hekiminin maaşından düşecek. Ben aile hekimi olarak raporlu ilacı yazamıyorum. Hastanın hastaneye gitmesi gerek. Bu kısıtlamalar dururken hastaneye gitmesini nasıl önleyeceksiniz?" diye sordu.
SEDA İNCİRKUŞ
Aile Hekimleri, 1 Kasım’da yürürlüğe giren “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” nedeniyle 5-6-7 Kasım’da iş bırakacak.
AİLE HEKİMLERİ İSTİFA EDİYOR
Aile hekimlerinin sorunlarını ve yönetmelikte itiraz ettikleri detayları Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, KARAR’a değerlendirdi. Yönetmelik hazırlanırken görüşlerinin alınmadığını söyleyen Dr. Kırımlı, “Sağlık sistemimiz bozuk ve palyatif çözümlerle düzelmez. Bunun sonuçlarından biri de aile hekimlerinin istifası olacak. Zaten ediyorlar. 2 aylık bekleme süresini bile beklemeyenler var. Esas kaybı ocak ayında, sözleşme yenileme döneminde göreceğiz.” şeklinde konuştu.
‘NÜFUS DEĞİL ÜCRET DÜŞECEK’
Yönetmelik değişikliğinde yer alan, aile hekimlerinin baktığı nüfusun 4 binden 3 bin 500’e düşeceği bilgisinin doğruyu yansıtmadığını ifade eden Kırımlı, aile hekimlerinin ücretinin 4 bin nüfus üzerinden ödendiğini, yönetmelik değişikliği ile artık ödemenin 3 bin 500 üzerinden yapılacağını öne sürdü.
HASTANIN TUTUMU HEKİMİN MAAŞINI BELİRLEYECEK
Kırımlı, maaş kesintilerine ise şu sözlerle tepki gösterdi:
“Hasta eğer hastaneye giderse aile hekiminin maaşından düşecek. Biz akşam acillere gidip ‘buraya gelmeyin, yarın sabah bize gelin’ mi diyeceğiz? Ben aile hekimi olarak raporlu ilacı yazamıyorum. Hastanın hastaneye gitmesi gerek. Bu kısıtlamalar dururken hastaneye gitmesini nasıl önleyeceksiniz?
Diyelim ki ben 1 hafta izin aldım. Benim hastalarıma bir başkası baktığında maaşım kesiliyor. Hasta son 6 ay içinde gelmezse ondan da maaş kesiliyor.
Son 1 senede bir hastanın 7 defadan fazla gelmesi durumunda maaş kesilecek. Kronik hastalar sırf ilaç yazdırmak için en az 7 kere geliyor zaten.”
ŞİDDETE ZEMİN HAZIRLAYAN BİR YÖNETMELİK
Aile hekimleri, söz konusu yönetmeliğin kendi içinde çelişkili olduğu, doktorlar ile hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırladığı uyarısını yapıyor. Ayrıca belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevklerine getirilen sınırlamalarla hekim bağımsızlığına müdahale edildiği vurgulanıyor.
Antibiyotik yazmanın da kısıtlandığını, aksi halde maaş kesintisi olacağını söyleyen Kırımlı, “Doktorlar antibiyotik yazmaktan çekinir olacak. Hasta ağrısı olunca ‘yaz şunu’ diye bizim üzerimize yürüyecek, yönetmeliğe bakmayacak.” diyerek doktor-hasta ilişkisinde doğacak risklere işaret etti.
‘NEREDEYSE HER AY BİR ASM BOŞALTILIYOR’
Sağlık Bakanlığı, yönetmeliğin amacının sağlıkta birinci basamak olan Aile Sağlığı Merkezlerini (ASM) güçlendirmek olduğunu savunuyor. Ancak ASM’lerin öcelikli sorunlarından biri ödenek yetersizliği. Sadece kira anlaşmazlığı nedeniyle neredeyse her ay 1 ASM’nin boşaltıldığını vurgulayan Kırımlı, “Her ay 1 arkadaşım arıyor, ‘mülk sahibi kirayı artırmak istiyor’ diye. Mahkemelik olunuyor, binalar satılıyor. Yıllardır diyoruz ki burada kamu hizmeti veriliyor, bu binaların donanımı kamu tarafından karşılanmalı, çalışanlar kamu çalışanı olmalı.” tepkisini gösterdi.
‘ÇOCUKLARA AŞI YAPAMIYORUZ’
Kırımlı, birinci basamağı güçlendirme hedefiyle mevcuttaki uygulamanın çeliştiğini ileri sürerek, “İlaç yazdığımız zaman ödemiyor, hastayı diyetisyene göndermek istesek diyetisyen yok. Diyabet hemşiresi yok. Aşı getirmiyor. Biz gebelere, çocuklara aşı yapamıyoruz. İnsanların sağlığını korumaktan bahsediyorlar. Bunlar olmadan birinci basamağı güçlendiremezsiniz.” uyarısını yaptı.
'Yenidoğan Çetesi' iddianamesi kabul edildi: 582 yıla kadar hapisleri isteniyor
SAĞLIKTA UCUZA GİTMENİN SONUCU ‘YENİDOĞAN ÇETESİ’
Yakın zamanda ortaya çıkan “Yenidoğan Çetesi” skandalını hatırlatan Dr. Emrah Kırımlı, “Konu sağlık ama hep para konuşuyoruz. Yenidoğanları da taşerona verdiler. Daha ucuza personel çalıştırıldı. Bilgi ve bakım eksikliğinden öldü çocuklar. Sağlıkta ucuza gitmenin sonucu bu.” dedi.