Erken beyazlayan saçlar eğer genetikse, bu süreci engellemenin mümkün olmadığını belirtelim. Fakat melanin adı verilen pigment kaybı dolayısıyla saç beyazlaması söz konusuysa, vücuttaki bazı vitamin ve mineral eksikliklerini tamamlayarak beyazlayan saçları tekrar eski rengine döndürmek mümkün. İşte, saç beyazlaması doğal tedavi yöntemleri...
Saç beyazlamasının ve dökülmesinin ilk nedeni genetik olsa da sonraki en önemli nedeninin 'stres' olduğu, bilimsel araştırmalarla ortaya konmuş durumda. İnsan vücudunda milyonlarca kıl hücresi bulunur ve cildi kaplayan küçük keseler vardır. Bu foliküller melanin adı verilen saç ve renk pigmentlerini üretirler. Zamanla saç kökleri bu pigmentleri algılayamaz ve saçların rengi beyaza döner. Pigment kaybını durdurarak saçların eski rengine dönmesi mümkün.
BEYAZLAYAN SAÇLAR TEKRAR ESKİ RENGİNE DÖNER Mİ?
Genetik veya yaşlanma sebebiyle saçlarınız beyazladıysa hiç bir şekilde eski rengine dönmeyecektir. Fakat stres gibi diğer nedenlerden dolayı saçlarınız beyazladıysa eski rengine dönebilir.
Bunun için en başında bir cildiye uzmanıyla görüşmenizde fayda var. Çeşitli tekniklerle saçlarınızın neden beyazladığı bulunabilir ve doktorunuz vücudunuzdaki eksiklikleri giderebilir.
STRES SAÇI BEYAZLATIR MI?
Stres ve beyaz saç üzerine çeşitli bilimsel araştırmalar bulunuyor. Örneğin, New York Üniversitesi'nden bir araştırma (Nature Medicine), saç renginden sorumlu hücrelerin vücut stres altındayken tükenebileceğini ortaya koydu.
Diğer araştırmalar ise stresin bu konuda rol oynayabildiğini ancak hastalık ve diğer faktörlerin de katkıda bulunduğu büyük resmin sadece küçük bir parçası olduğunu gösteriyor.
SAÇ BEYAZLAMASINI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMALI?
Eğer saç tellerinizin arasında birkaç beyaz saç gördüğünüz için endişeleniyorsanız orijinal saç renginizi korumak için bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapabilirsiniz.
* Yeterince vitamin alın. B vitaminleri, özellikle B-12 ve biotin, D vitamini, E vitamini, A vitamini saçlarınızı sağlıklı tutan vitaminlerden bazıları. Bunları sağlıklı bir diyetle alabileceğiniz gibi doktor önerisiyle takviye yoluyla da kazanabilirsiniz.
* Yeterince mineral alın. Sağlıklı saçlar için önemli minerallerden bazıları: Çinko, demir, magnezyum, selenyum, bakır.
* Sigara içmeyin. Sigara kullanımı saç köklerine zarar verebilir.
* Saçlarınızı bir şapka veya örtü ile güneş hasarından koruyun.
* Saçlarınızı sert bir şekilde tarama, aşırı ısı ile şekillendirme, renk açma gibi kimyasal işlemlere karşı koruyun.
SAÇLARI GÜÇLENDİRMEK İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER
Ayrıca beyaz saçlara bitkisel çözüm konusunda başvurulabilecek bazı bilinen yöntemler mevcut. Elbette hiçbiri kanıtlanmış ve kesin yöntemler değil.
Hindistan cevizi yağı: Her gün, yatmadan önce Hindistan cevizi yağını saçınıza ve saç derinize masaj yaparak uygulayın. Ertesi sabah saçınızı her zamanki gibi yıkayın.
Zencefil: Her gün 1 yemek kaşığı balla karıştırılmış bir çay kaşığı taze rendelenmiş zencefil yiyin.
Çörek otu: Grileşme sürecini yavaşlatmak ve tersine çevirmek için haftada iki- üç kez bir çorba kaşığı çörek otu tüketin.
HANGİ VİTAMİN EKSİKLİĞİ SAÇ BEYAZLAMASINA NEDEN OLUR?
B6, B12 vitaminleri, biyotin, D ve E vitamini eksikliği saçlarınızın erken beyazlamasına neden olabilir.
Development dergisindeki 2015 raporu D3 vitamini, B12 vitamini ve bakırın saç beyazlamasına olan etkilerini konu aldı.
Beslenme eksikliklerinin pigmentasyonu etkilediğini tespit ederek saç renginin vitamin takviyeleri ile geri dönebileceğini öne sürdü.
BEYAZ SAÇ, ÇEKİNCE ÇOĞALIR MI?
Beyaz saç telini koparmanın onları artıracağı yönünde bir şehir efsanesi var. Bu doğru olmasa bile saç telinizi hiçbir nedenle koparmamalısınız. Çünkü bunu yapmak saçlarınızın beyazlamasını engellemez. Ayrıca saç tellerini çekmek, köklerin zarar görmesine neden olabilir.