Aile hekimliğinde yeni dönem başladı. Artık röntgen, mamografi ve kan tetkikleri gibi işlemler hastaneye gitmeden aile hekimleri tarafından talep edilebilecek, sonuçlara e-Nabız üzerinden erişilebilecek.
Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasında dijital entegrasyon tamamlandı. 1 Ocak itibarıyla aile hekimleri, belirli tetkikleri doğrudan devlet hastanelerinden talep edebilecek. Yeni sistem, hastaların hastaneye gitmeden röntgen, mamografi ve kan tetkikleri gibi işlemleri aile hekimlerinden alacakları numara ile yaptırmalarına olanak tanıyacak.
DİJİTAL ENTEGRASYONLA DAHA ETKİN HİZMET
Aile hekimlikleri ve Sağlıklı Hayat Merkezleri, hastanelerle dijital olarak entegre edildi. Sistem sayesinde aile hekimleri INR, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonu gibi tetkikleri doğrudan isteyebilecek. Tetkikler için hastaneye giden hastalar herhangi bir muayene kaydı yaptırmadan işlemlerini tamamlayabilecek, sonuçlar aile hekimlerinin ekranlarında görüntülenecek.
MHRS’YE ÖZEL KONTENJAN
Yeni düzenleme ile aile hekimleri, kayıtlı hastaları için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden hastanelerden randevu alabilecek. Ayrıca sadece kendi hastalarına özel kontenjanlar da oluşturulacak.
SEVK VE GERİ BİLDİRİM NOTLARI
Aile hekimleri, sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden hastalarını sevk ederken, hastanelerdeki doktorlar bu sevklere ilişkin geri bildirim notlarını aynı sistem üzerinden paylaşabilecek. Bu bilgiler, hastaların tedavi süreçlerinin daha etkili şekilde takip edilmesini sağlayacak.
TETKİKLER İÇİN ÖZEL KOD SİSTEMİ
Aile hekimleri tarafından talep edilen tetkikler için hastalara benzersiz bir e-Nabız kodu üretilecek. Bu kod, mamografi ve ultrason hariç, üç iş günü içinde kullanılmadığı takdirde geçersiz olacak.
SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİ İLE İŞ BİRLİĞİ
Sağlıklı Hayat Merkezleri, uygun görülen hastalara danışmanlık hizmeti sunmak amacıyla MHRS üzerinden randevu oluşturacak. Merkezlerdeki personel, hasta bilgilerini ve sağlık geçmişini dijital sistem üzerinden görebilecek.
SONUÇLARA KOLAY ERİŞİM
Tetkik sonuçları, hem sağlık personelinin kullandığı dijital sistem ekranlarında hem de vatandaşların e-Nabız profillerinde erişilebilir olacak. Sağlıklı Hayat Merkezi personeli, hastaların son üç hekim bilgi notuna ulaşabilecek ve 90 gün içinde yapılmış tetkik sonuçlarını görüntüleyebilecek.