İşte insanları en çok öldüren hastalık! Prof. Dr. Salih Topçu: Ona yakalanan hastalar...

İşte insanları en çok öldüren hastalık! Prof. Dr. Salih Topçu: Ona yakalanan hastalar...

Sağlıksız beslenme, hazır gıda tüketimi ve alkol gibi nedenlerden dolayı kanser vakaları hızla artmakta. Kanser türlerine göre etkileri ayrılıyor. Kanser ile ilgili önemli çalışmalarda bulunan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Salih Topçu, korkutan bir uyarıda bulundu. Ona yakalananların kurtuluşu yok! Bir geldi mi daha gitmiyor. İşte insanları en çok öldüren hastalık...

Son dönemde kötü hastalıklar hızla yayılmaya başladı. Bunun en büyük nedeni sağlıksız beslenme ve hareketsizlik. Aynı zamanda kullanılan alkol ve tütün ürünleri bu tip kötü hastalıklara neden olurken kanser ile ilgili önemli uyarılarda bulunan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Salih Topçu, 'Sakın yapmayın' diyerek duyurdu. Ona yakalanan hastaların kurtuluş şansı sıfır. İnsanları en çok o hastalık öldürüyor. Bu belirtiler varsa hemen doktora koşun!

ONA YAKALANANLAR KURTULAMIYOR! İNSANLARI EN ÇOK O HASTALIK ÖLDÜRÜYOR

İzmit Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü ve Kocaeli Kanserle Mücadele Derneği ortaklığı ile gerçekleştiren seminerde koşuna Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Salih Topçu, akciğer kanseri ile ilgili kritik uyarılarda bulundu. Topçu, sözlerine ilk olarak akciğer kanserine sebep olan faktörleri açıklayarak başladı. Bu hastalığın birinci faktörünün sigara olduğunu belirten Topçu, akciğer kanserinin en çok öldüren kanser türü olduğunu da sözlerine ekledi. Salih Topçu, sözlerinin sonunda bu imkanı sağladığı için Başkan Hürriyet'e teşekkür etti.

iste-insanlari-en-cok-olduren-hastalik-prof-dr-salih-topcu-ona-yakalanan-hastalar-2.jpg

AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Akciğer kanseri belirtileri yerleşim yerine göre değişiklik gösterebilir. Akciğerin üst kısmına yerleşmiş olan bir kitle, bazı sinirlere bası yaparak kolda ve omuzda ağrıya, ses kısıklığına, göz kapağı düşüklüğüne neden olabilir. Bu belirtiler birçok hastalıkta görülebildiği için ihmal edilebilmektedir. Herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu, kas iskelet sistemi ağrısı bu şikayetlere yol açabilir. Bu belirtilerin süresi birkaç haftayı aşıyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Akciğer kanserinin belirtilerinden bazıları şunlardır;

  • Sürekli nefes darlığı, hırıltılı solunum
  • Geçmeyen ve giderek kötüleşen öksürük
  • Kanlı balgam
  • İştah kaybı ve zayıflama
  • Göğüs ağrısı
  • Ses kısıklığı
  • Yutma güçlüğü

iste-insanlari-en-cok-olduren-hastalik-prof-dr-salih-topcu-ona-yakalanan-hastalar-1.jpg

AKCİĞER KANSERİNİN NEDENLERİ NELER?

Akciğer kanserinin en büyük nedeni sigara olsa da sigara içmeyenlerde de akciğer kanserine rastlanabilmektedir. Tüm akciğer kanserleri vakalarına bakıldığında %15’lik dilimi hiç sigara içmemiş kişiler oluşturmaktadır. Sigara içilen ortamlarda bulunmak da akciğer kanseri gelişim riskini artırmaktadır. Sigaradan uzak durarak 10 yıl için de akciğer kanseri riski yüzde 50 azaltılabilir. Sigara, pipo, puro ve nargile gibi ürünler, kanser nedeni olarak ispatlanmış en önemli risk faktörleridir. Sigaranın dışında; genetik geçiş, asbest, radon gazı, hava kirliliği de akciğer kanseri nedenlerindendir. Verem gibi bazı akciğer hastalıkları, akciğerlere radyoterapi uygulanması riski artırabilmektedir. İçme sularında yüksek düzeyde arsenik maddesi olması da önemli bir nedendir. Kadınların da giderek daha fazla sigara tüketmesi ile son yıllarda akciğer kanserinde artış görülmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN