Milyonların kabusu geri dönüyor! Üstelik öncekinden daha bulaşıcı: Uzmanlar İlk belirtileri açıkladı

Milyonların kabusu geri dönüyor! Üstelik öncekinden daha bulaşıcı: Uzmanlar İlk belirtileri açıkladı

Milyonların kabusu geri dönüyor. Öncekinden daha bulaşıcı olduğu belirlenen yeni bir varyant tespit edilirken, uzmanlar ilk belirtileri açıkladı. İşte detaylar…

Belçika Sağlık Enstitüsü Sciensano tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkede maymun çiçeği virüsünün yeni bir varyantı tespit edildi. Varyant, özellikle Belçika'nın Fransızca konuşulan Valon bölgesindeki bir hastada ortaya çıktı. Uzmanlar, bu yeni varyantın daha bulaşıcı olduğunu belirtiyor.

YENİ VARYANTIN BULAŞICILIĞI ARTMIŞ DURUMDA

Belçika'da tespit edilen maymun çiçeği virüsünün yeni varyantı, önceki versiyonlardan daha hızlı yayıldığı için endişe yaratıyor. Sciensano'nun açıklamasına göre, hastanın, Afrika'da virüs belirtileri gösteren bir kişiyle cinsel temas sonucu enfekte olduğu bildirildi. Teşhis konulmadan önce, hasta kendisini izole etmiş ve bu sayede virüsün daha geniş bir alana yayılmasının önüne geçilmiş oldu.

Ancak, sağlık yetkilileri, alınan önlemler sayesinde virüsün genel nüfus için düşük risk taşıdığını belirtti. Maymun çiçeği virüsünün daha bulaşıcı versiyonunun, halk sağlığına yönelik tehdit oluşturup oluşturmadığı ise araştırılmaya devam ediyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlar ve enfekte olmuş kişiler aracılığıyla bulaşan bir hastalıktır. Virüs, özellikle vücut döküntülerine temas, bu döküntülerle temas etmiş giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanılması ve vücut sıvılarıyla doğrudan teması yoluyla yayılmaktadır.

maymun-cicegi-1.jpg

VİRÜSÜN BELİRTİLERİ

Maymun çiçeği virüsünün belirtileri, virüsü kaptıktan sonra 5 ile 21 gün içinde ortaya çıkabilir. İlk belirtiler arasında yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme yer almaktadır. Bunun yanı sıra, hastalık su çiçeğine benzer kabarcıkların ciltte oluşmasına neden olur.

TEDAVİ VE KORUNMA YÖNTEMLERİ

Maymun çiçeği virüsüne karşı özel bir tedavi bulunmamaktadır, ancak antiviral ilaçlar ile tedavi sağlanabilir. Çoğu vaka, hastalığı hafif geçirir ve birkaç hafta içinde iyileşir. Sağlık otoriteleri, bulaşma riskini azaltmak için kişisel hijyen kurallarına ve enfekte bireylerle temastan kaçınılmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

DÜNYA GENELİNDE MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ

Daha önce Almanya, İsveç, İngiltere, ABD ve bazı Asya ülkelerinde görülen maymun çiçeği virüsü, 14 Ağustos 2022 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" ilan edilmiştir. Belçika'da tespit edilen yeni varyantın bu virüsün küresel yayılmasına nasıl bir etkisi olacağı ise merak konusu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN