İstanbul’da fiyat artışları denetleniyor: Asgari ücret sonrası haksız fiyatlara karşı adımlar atıldı

İstanbul’da fiyat artışları denetleniyor: Asgari ücret sonrası haksız fiyatlara karşı adımlar atıldı

İstanbul’da, asgari ücret artışı sonrası denetimler sıklaştırıldı. Ticaret İl Müdürlüğü, marketler ve lokantalarda haksız fiyat artışlarına karşı denetimler gerçekleştirdi.

İstanbul'da Ticaret İl Müdürlüğü, 2025 yılı asgari ücret artışının ardından haksız fiyat artışlarını engellemek amacıyla denetimlerini artırdı. Ekipler, ulusal ve yerel zincir marketler ile lokantalarda fiyat etiketi, gramaj ve haksız kazanç gibi unsurları inceledi. Denetimlerin amacı, vatandaşların ekonomik çıkarlarını korumak ve fiyat dengesizliklerinin önüne geçmek.

ARALIK AYINDAN BUGÜNE KADAR 6 BİN 157 İŞ YERİ DENETLENDİ

İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe’nin katılımıyla yapılan denetimlerde, ekipler işletmeleri etiket, tüketicinin bilgilendirilmesi için gerekli yükümlülükler, gramaj, fiyat ve stokçuluk gibi başlıklarda inceledi. Menteşe, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından denetimlerini artırdık. Bugün İstanbul'da 27 ilçede 41 ekip ve 107 personelle denetim yaptık. Denetimlerimizdeki yoğunluk sürüyor. Asgari ücrete gelen artışın yılbaşından önce ürünlere, hizmetlere ve mallara uygulanıp uygulanmadığını inceliyoruz. Bu konuda birtakım şikayetler alıyorduk."

DÜN TÜRKİYE GENELİNDE MARKETLERE 2,8 MİLYON LİRA İDARİ YAPTIRIM UYGULANDI

Menteşe, İstanbul’daki denetimlerin yalnızca bir kısmını paylaştı. İstanbul’da, aralık ayında bugüne kadar 6 bin 157 iş yeri denetlendi ve 230 bine yakın ürün incelendi. Aralık ayı itibarıyla 8 bin 881 civarında aykırılık tespit edilerek, idari işlem uygulandı. İstanbul’daki etiket kaynaklı idari yaptırımların toplamı ise 35 milyon lirayı buldu.

Menteşe ayrıca, “Dün Türkiye genelinde bin 283 markette denetim yapıldı. Bu denetimlerde 102 bin 590 ürün incelendi. Bin 403 ürünün mevzuata aykırı olduğu görüldü. Bunlarla ilgili tutulan tutanaklara uygulanan idari yaptırım miktarı 2 milyon 830 bin lira civarındadır.” diyerek, tüm ülkedeki denetimlerin büyüklüğüne de dikkat çekti.

DENETİMLERİN AMACI: HAKSIZ FİYAT ARTIRIMLARININ ÖNÜNE GEÇMEK

İsmail Menteşe, denetimlerin amacının “vatandaşımızın ekonomik çıkarlarını korumak” olduğunu belirtti ve şunları ekledi:

"Her gün sahadayız, denetimlerdeyiz. Yine bunlara uyguladığımız cezalar da 2025'te yüzde 43,93 artırıldı."
Bakanlık, vatandaşların haksız fiyat artışı tespit ettiklerinde ALO 175 ve mobil uygulamalar aracılığıyla şikayette bulunabileceklerini vurguladı.

GÖZLER MEYVE-SEBZE FİYATLARINDA

Denetimlerde özellikle meyve ve sebze fiyatlarına da odaklanıldı. Künyelerin bulunup bulunmadığı veya yanıltıcı künye kullanımı da mercek altına alındı.

“Özellikle meyve sebzede künyelerin bulunup bulunmadığı veya yanıltıcı künye olup olmadığı konusuyla ilgili de denetimler yapıyoruz” diyen Menteşe, bu denetimlerin önemli olduğunu belirtti.

İstanbul'da gerçekleştirilen denetimlerin devam edeceği ve haksız fiyat artışlarına karşı yapılan mücadelenin sürdürüleceği ifade edildi. Ticaret Bakanlığı ve yerel yönetimlerin koordinasyonunda yürütülen denetimler, vatandaşların alım gücünü koruma adına kritik bir rol oynuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN