Ocak ayında elektrik ve doğalgaz ücretlerine yeni bir zam var mı? Bakan Bayraktar, yeni uygulama için tarihi duyurdu...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji fiyatları ve sektörel gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde gazetecilerle bir araya gelen Bayraktar, enerji maliyetleri, doğal gaz depolarının durumu ve Suriye’deki enerji altyapısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.
OCAK AYINDA ENERJİ FİYATLARINDA DEĞİŞİKLİK YOK
Bakan Bayraktar, yeni yılın ilk ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarında herhangi bir zam yapılmayacağını açıkladı. Türkiye’nin doğal gaz depolarının %90 oranında dolu olduğunu belirten Bayraktar, bu durumun kış aylarında enerji tedarikinde herhangi bir sorun yaşanmayacağına işaret etti.
"ENERJİ FİYATLARINI TUTABİLDİĞİMİZ KADAR TUTUYORUZ"
Enerji fiyatlarının maliyet üzerindeki etkisine dikkat çeken Bayraktar, fiyatlandırma davranışlarında sorunlar yaşandığını ifade etti. Bayraktar, “Biz tutabildiğimiz kadar enerji fiyatlarını tutuyoruz, ama enerji fiyatına yüzde 10 fiyat artışı yapsan içtiğin kahvenin fiyatı da yüzde 10 artıyor. Halbuki bunun içerisinde elektrik yüzde 2 ya da yüzde 3 payı var. Enerjinin payı neyse onun kadar zam yapılması lazım. Ancak bu fiyatlama davranışıyla alakalı ciddi bir problem var” dedi.
DEVLETTEN 431 MİLYAR LİRALIK ENERJİ DESTEĞİ
Bayraktar, elektrik ve doğal gaz faturalarına yönelik devlet desteklerine dikkat çekerek 2024 yılında toplamda 431 milyar liralık enerji desteği sağlandığını açıkladı. Bu desteğin 175 milyar lirasının elektrik, 256 milyar lirasının ise doğal gaz faturaları için kullanıldığını belirten Bayraktar, "Bu 2025’te tabii aynen devam ederse daha da artacak" ifadelerini kullandı.
YENİ ENERJİ TARİFESİ GELİYOR
Enerji tüketimi yüksek olan gruplar için yeni düzenlemelerin yolda olduğunu belirten Bayraktar, 417 kilovat saat üzerinde tüketim yapan abonelerin farklı bir tarifeye geçeceğini açıkladı. Yıllık 5 bin kilovat saatten fazla elektrik tüketen abonelerin maliyet esaslı bir modele dahil edileceğini söyleyen Bayraktar, bu düzenlemenin toplam abonelerin yalnızca %3’ünü etkileyeceğini ifade etti. Doğal gazda ise il bazlı bir kademeli fiyatlandırma modeline geçileceği açıklandı.
SURİYE’DE ENERJİ ALTYAPISI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR
Suriye’de enerji altyapısının yeniden inşasına yönelik projelere de değinen Bayraktar, Türkiye’nin bu konuda aktif bir rol üstlendiğini belirtti. Türkiye’nin Suriye’de 3 iletim hattı ve 4 dağıtım bölgesinde faaliyet gösterdiğini söyleyen Bayraktar, bir heyetin yakın zamanda Suriye’ye gönderileceğini açıkladı.
SURİYE’DEN TÜRKİYE’YE PETROL VE DOĞAL GAZ BORU HATTI PROJESİ
Bayraktar, Suriye’nin doğal gaz ve petrol kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik projeler geliştirdiklerini söyledi. Suriye’den Türkiye’ye uzanacak bir petrol boru hattı ve Katar gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması gibi projelerin gündemde olduğunu belirten Bayraktar, bu tür adımların enerji arz güvenliğine katkı sağlayacağını ifade etti.
DOĞAL GAZ DEPOLARI DOLU, KIŞ İÇİN RİSK YOK
Türkiye’nin doğal gaz depolarının doluluk oranının %90 seviyesinde olduğunu vurgulayan Bayraktar, bu kış herhangi bir arz sıkıntısı beklemediklerini belirtti. İran’dan alınan doğal gazın sözleşmedeki miktarın yarısı düzeyinde gelmesine rağmen LNG altyapısı ve dolu depolar sayesinde riskli bir durum öngörülmediğini söyledi.
SURİYE PETROLÜ TÜRKİYE RAFİNERİLERİNE ULAŞABİLİR
Suriye petrolünün Türkiye’ye taşınarak rafinerilere açılması ve işlenmesi konusunda da çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Bayraktar, "Muhataplarımıza bu anlamdaki yapabileceğimiz katkıları da söylemeyi düşünüyoruz. Özellikle Suriye'den Türkiye'ye bir petrol boru hattı ile Irak-Türkiye petrol boru hattının birleştirilmesi, Katar gazının Suriye üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya taşınması gibi henüz olgunlaşması gereken konular var. Biz nasıl Gabar petrolünü 38 kilometrelik boru hattıyla İdil'e getirip Irak Türkiye Petrol hattına bağlıyorsak benzer şey yapılabilir. Ve dolayısıyla Suriye petrolü buradan da dünyaya veya işte Türkiye'deki rafinerilere açılabilir. Ama özellikle petrol ve doğal gaz yakın planda çalışabileceğimiz iki alan gibi duruyor. İlerleyen zamanlarda Lübnan’a da Suriye üzerinden elektrik verme konusu gündeme gelebilir" dedi.