DEVA Partisi'nden heyelanlarla ilgili Meclis’e soru önergesi: Heyelan riskine karşı hangi tedbirler alındı?

DEVA Partisi'nden heyelanlarla ilgili Meclis’e soru önergesi: Heyelan riskine karşı hangi tedbirler alındı?

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal, Karadeniz Bölgesi'nde sık sık yaşanan heyelanlar nedeniyle yaşanan can kayıpları ve maddi hasarları Meclis gündemine taşıdı. Karal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a hitaben verdiği soru önergesinde, bölgedeki heyelan riskine karşı alınan tedbirlerin yeterliliğini sorguladı.

DEVA Partili Karal, Karadeniz Bölgesi’nin engebeli coğrafyası ve yoğun yağış alan iklim yapısı nedeniyle heyelan riskinin oldukça yüksek olduğunu belirtti. Son dönemde yaşanan heyelanların, hem can kayıplarına hem de maddi zararlara yol açtığını ifade etti.

8 Aralık’ta Artvin’in Arhavi ilçesinde meydana gelen ve Karadeniz Sahil Yolunu kapatan heyelan sonucu 4 gencin hayatını kaybetmesi, yine Rize’de bir apartmanın bodrum katına toprak kütlesi düşmesiyle bir kişinin ölümüne, 4 kişinin de yaralanmasına neden olmasına dikkat çekti.

BÖLGE HALKI İÇİN EN BÜYÜK DOĞAL RİSK: HEYELAN

Karadeniz Bölgesi’nde heyelanların, yolların kapanmasına, köprülerin çökmesine ve yerleşim yerlerinin zarar görmesine yol açtığını vurgulayan Karal, “Heyelan, bölge halkı için en büyük doğal risklerden birisi olmayı sürdürüyor” dedi.

Ayrıca, bölgedeki yerleşim yerlerinin ve altyapı projelerinin, heyelan riski göz önünde bulundurularak planlanması gerektiğini belirtti. “Ancak, yerleşim izinlerinin verilmesinde bu tehlikelerin yeterince dikkate alınıp alınmadığı, kamuoyunda soru işaretlerine neden oluyor” diye konuştu.

HEYELAN RİSKİNE KARŞI HANGİ TEDBİRLER ALINDI?

Karal, Bakan Kurum’a yönelttiği sorularda, bugüne kadar alınan tedbirlerin ne kadar etkili olduğunu ve bu tedbirlerin bölgedeki risk durumunu ne ölçüde azalttığını sorguladı.

Ayrıca, heyelan erken uyarı sistemlerinin kurulması ve bu sistemlerin yaygınlaştırılması için herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını da sordu.

whatsapp-image-2024-12-27-at-11-58-55.jpeg

Karal’ın soru önergesi şu şekilde:

  1. Karadeniz Bölgesi’nde meydana gelen ve can kayıplarına yol açan heyelanlara karşı bugüne kadar hangi somut tedbirler hayata geçirilmiştir? Alınan bu tedbirler bölgenin risk durumunu etkin bir şekilde azaltmış mıdır?

  2. Yerleşim yerlerinin heyelan riski göz önüne alınarak planlanması ve izinlerin verilmesi konusunda hangi kriterler uygulanmaktadır?

  3. Son 10 yıl içerisinde heyelan nedeniyle yaşanan can kaybı ve maddi zararların istatistikleri nelerdir?

  4. Heyelan erken uyarı sistemlerinin kurulması ve yaygınlaştırılması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa hangi aşamadadır?

  5. Heyelan riskinin azaltılması için yerel yönetimlere ve vatandaşlara yönelik farkındalık çalışmaları yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa, bu konuda bir planlamanız var mıdır?

  6. Karadeniz Sahil Yolunda ve bölge genelindeki diğer kritik altyapılarda heyelanı önleme ve risk azaltma tedbirleri uygulanmakta mıdır? Bu tedbirlerin detayları nelerdir?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN