DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal, her yıl yüzlerce işçinin hayatını kaybetmesine neden olan iş kazalarını Meclis gündemine taşıyarak, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’a, kazaların önlenmesi ve iş güvenliği önlemlerinin artırılması için bir dizi soru yöneltti. Karal, işverenlerin sorumsuzluğuna dikkat çekerek, caydırıcı cezaların getirilmesi gerektiğini belirtti.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye’de her yıl yüzlerce işçinin hayatını kaybettiği iş kazalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Karal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yönelik verdiği soru önergesi ile, iş kazalarının ve işçi ölümlerinin önlenmesi için gerekli adımların atılmasını talep etti.
'İŞ KAZALARI BİRÇOĞU İÇİN 'İŞ CİNAYETİ' OLARAK NİTELENDİRİLMELİ'
İş kazalarının son olarak Balıkesir’deki bir fabrikada meydana gelen patlamada 11 işçinin hayatını kaybetmesiyle yeniden gündeme geldiğine dikkat çeken Karal, işçilerin yalnızca ekonomik zorluklarla değil, aynı zamanda iş güvenliği eksiklikleriyle de mücadele etmek zorunda kaldığını belirtti.
Karal, iş kazalarının çoğunun bireysel hataların ötesinde, denetimsizlik, tedbirsizlik ve iş güvenliği kurallarının ihmal edilmesinin bir sonucu olarak meydana geldiğini vurguladı.
'İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ KAĞIT ÜZERİNDE KALMAMALI'
İş kazalarının önlenmesi amacıyla yapılan denetimlerin yetersizliğine değinen Karal, "Balıkesir’deki patlama, iş güvenliği önlemlerinin kağıt üzerinde kaldığını ve uygulamada büyük açıklar olduğunu ortaya koymaktadır" dedi.
Türkiye’de birçok iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin, yazılı raporlarla sınırlı kaldığını ve bu eksikliklerin iş kazalarına yol açtığını ifade etti.
Karal, işverenlerin bu konuda yeterince sorumlu tutulmamasının, iş cinayetlerinin cezasız kalmasına ve olayların tekrarına yol açtığını dile getirdi.
'CAYDIRICI CEZALARLA İŞVERENLER SORUMLU TUTULMALI'
İş kazalarına karşı etkili bir önlem alınmamasının yanı sıra, işverenlerin çoğu zaman cezalandırılmaması da sorunun büyümesine neden olmaktadır.
Karal, "İşçilerin yaşadığı trajediler sadece onların ailelerini değil, tüm ülkenin kalkınmasını da olumsuz etkiler. Asgari ücretle çalışan işçiler, ekonomik zorluklar içinde yaşam mücadelesi verirken, bir yandan da iş kazalarından korunmaya çalışmaktadır. Bu sebeple iş cinayetlerinin önüne geçmek için etkili tedbirler alınmalı ve işverenler, caydırıcı cezalarla sorumlu tutulmalıdır" dedi.
BAKANLIĞA SORULAR YÖNELTTİ
Karal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a verdiği soru önergesinde, 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de iş kazası sonucu hayatını kaybeden işçi sayısını, kazaların sektörel dağılımını, iş kazalarını önlemek amacıyla yapılan denetimlerin sıklığını ve etkinliğini sordu.
Ayrıca, iş kazalarında sorumluluğu tespit edilen işverenlere yönelik adli ve idari işlemleri, cezalandırılmayan iş cinayetlerine dair düzenleme olup olmadığını, geride kalan ailelere sağlanan sosyal destek mekanizmalarını ve iş güvenliği uzmanlarının yetki ve sorumluluklarını artırmaya yönelik yasal düzenlemeleri de gündeme getirdi.
Karal, Bakan Işıkhan’dan şu sorulara yanıt istedi:
- 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de iş kazası sonucu hayatını kaybeden işçi sayısı nedir ve bu kazaların sektörel dağılımı nasıldır?
- İş kazalarının önlenmesi için yapılan denetimlerin sıklığı ve etkinliği nasıl değerlendirilmektedir? 2024 yılı itibarıyla kaç iş yeri denetlenmiş ve bu denetimler sonucunda hangi yaptırımlar uygulanmıştır?
- İş kazalarında sorumluluğu tespit edilen işverenlere yönelik hangi adli ve idari işlemler yapılmıştır? Cezasızlık sorununa dair bir düzenleme planlanmakta mıdır?
- İş kazalarında hayatını kaybeden işçilerin geride kalan aileleri için hangi sosyal destek mekanizmaları devreye sokulmaktadır? Özellikle sigortasız çalışan işçilerin aileleri için özel bir planlama yapılmış mıdır?
- İş güvenliği uzmanlarının yetki ve sorumluluklarının artırılmasına yönelik herhangi bir yasal düzenleme gündemde midir?
- İş kazalarının önlenmesi ve iş sağlığı güvenliği farkındalığının artırılması için 2024 yılında Bakanlık tarafından yürütülen eğitim ve farkındalık kampanyaları nelerdir?