Ekonomik ve sosyal kalkınma için iki temel unsur olduğunu kaydeden Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin potansiyelini değerlendirmek için zamanın daraldığını belirtti. İşte detaylar...
Ekonomi ve kurumlar üzerine değerlendirmeler yapan ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin demokratikleşme sürecindeki aksaklıkların ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Türkiye Kurumsal Yatırımcılar Derneği'nin düzenlediği zirvede konuşan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, hukukun üstünlüğü ve kurumsal reformların, teknolojiye dayalı yeni fırsatlar yaratmak ve sosyal eşitsizlikleri gidermek için hayati önem taşıdığını ifade etti.
"EKONOMİK KALKINMANIN TEMİNATI HUKUK SİSTEMİ"
Gazetepencere'de yer alan habere göre, Prof. Dr. Daron Acemoğlu, 2000-2007 döneminde Türkiye'nin kurumsal reformlar ve ekonomik büyüme alanında kaydettiği ilerlemenin, 2008 sonrası dönemde zayıfladığını belirtti. Vatandaşların sesinin duyurulması, hükümet etkinliği, hukukun üstünlüğü ve yolsuzlukla mücadelede görülen ilerlemenin duraksadığını ifade eden Prof. Dr. Daron Acemoğlu, "Türkiye'nin demokrasisi ve hukuk sistemi, ekonomik kalkınmanın teminatıdır. Ancak bu alandaki zayıflıklar, sadece ekonomik değil, sosyal açıdan da sorunlar yaratıyor" dedi.
"TÜRKİYE KURUMSAL REFORMLARA ODAKLANMALI"
Prof. Dr. Daron Acemoğlu, hukukun üstünlüğünün ve güçlü kurumların önemini şu sözlerle vurguladı: "Kurumlar sadece ekonomik yatırımları denetlemekle kalmaz, aynı zamanda toplumda uzlaşı ve barışı sağlamak için kritik bir role sahiptir. Türkiye, bu fırsatları değerlendirmek ve dinamik potansiyelini koruyabilmek için kurumsal reformlara hızla odaklanmalıdır."
Ayrıca Prof. Dr. Daron Acemoğlu, genç ve dinamik nüfusun yaşlanma sürecine girmesiyle birlikte Türkiye'nin hızla hareket etmesi gerektiğine işaret ederek, önümüzdeki 10-20 yılın, reformların gerçekleşmesi açısından kritik bir dönem olduğunu söyledi.