Halı sahaya gidenler dikkat! Suni çimlerde tehlike ortaya çıktı: Onlarca hastalığa neden oluyor!

Halı sahaya gidenler dikkat! Suni çimlerde tehlike ortaya çıktı: Onlarca hastalığa neden oluyor!

Suni çimler her geçen gün daha yaygınlaşırken, uzmanından kritik uyarı geldi. Halı sahaya gidenler dikkat. Farkında değilsiniz ama onlarca hastalığa neden oluyor…

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, suni çimlerin sıcak havalarda normal çimlere göre 20 kat daha sıcak olduğunu ve bu yüzden atık lastiklerin bu ürünlerin üretiminde kullanılmaması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamasında, Türkiye’de her sene neredeyse 180.000 ton lastiğin ömrünü tamamladığı bilgisini verdi.

Atık lastiklerin aşınma ya da hasardan dolayı artık işlevselliklerini yitirdiğini ve tekrardan kullanılmadığı zaman geri dönüşüm için aday olduğunu söyleyen Öztürk, bu lastikler uygun şartlarda geri dönüştürülmediğinde dünya için çevre, yanma ve maddi açıdan tehlike doğurabileceğini aktardı.

Ömrü biten lastiklerin geri dönüştürüldüğünde ise çok geniş yelpazede kullanılabileceğine dikkat çeken Öztürk, şunları söyledi:

"Fakat geri dönüştürme işlemlerinin de uygun şartlarda ve yerlerde yapılması gerekiyor. Çünkü atık lastikler uygun yerlerde kullanılmadığında, özellikle sıcak havanın da etkisiyle ortaya zararlı kimyasallar çıkarıyor. Örneğin, atık lastikler suni çim saha üretiminde kullanılmamalı. Çünkü sıcak havalarda suni çimler, mikro ısı adası oluşturuyor ve normal çimlerden 20 derece daha sıcak oluyor. Bunun sonucunda açığa çıkan zararlı kimyasallar sporcular için tehlike saçıyor. Ortaya çıkan nanoplastik ve mikroplastik gibi bu zararlı kimyasallar solunum yoluyla sporcuların ciğerlerine kadar ulaşıyor ve hastalıklara neden oluyor. Verdiği zarardan dolayı Avrupa ülkeleri ile ABD ve Japonya gibi ülkeler artık atık lastikleri suni çim saha üretiminde kesinlikle kullanmıyor. Biz de ülke olarak artık atık lastikleri çim sahalarda kullanmamalıyız."

suni-cimlerin-tehlikesi.jpg

ÇOCUKLAR İÇİN DE BÜYÜK RİSK

Prof. Dr. Öztürk, atık lastiklerin çocuk parkları ile bazı yerlerde suni çit çim olarak da kullanıldığını söyledi. Bu atık lastiklerinin kullanımının, çim sahada olduğu gibi aynı zararlı etkilere neden olduğunu vurgulayan Öztürk, "Artık yeryüzü iklim değişikliğinin etkilerinden kaynaklı 7 ay sıcak geçecek ve bu süre daha da artacak. Parklar ve suni çitlerde kullanılan bu atık lastikler sıcak hava dalgası ve güneş ışığından bozularak zararlı kimyasallar ortaya çıkarıyor ve çocuklar bunu soluyor." dedi.

Çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlardan dolayı atık lastiklerin bu şekilde kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Öztürk, şöyle konuştu:

"Ömrünü tamamlamış lastikler bu tür yerlerde kullanılmaktansa, çevresel iznini almış çimento tesislerinde 1500 derece sıcaklıkta yakılırsa alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Bu lastikler kontrolsüz yandığında ise içerisinde bulunan organik kirleticilerin yanı sıra, ağır metaller duman ve sis şeklinde çevreye yayılır. Bu kirleticiler kalıcı ve kanser yapıcı organik maddeler içerir. Bu kimyasallara büyük miktarlarda maruz kalan kişilerde klorakne adı verilen cilt rahatsızlığı, karaciğer sorunları ve yüksek kan lipitleri (yağlar) gelişebilmektedir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN