Gaziantepliler işi biliyor! Ne tarhana ne de kelle paça: Bu çorbayı içen kışı burnu bile akmadan geçiriyor

Gaziantepliler işi biliyor! Ne tarhana ne de kelle paça: Bu çorbayı içen kışı burnu bile akmadan geçiriyor

Yaz kış fark etmeksizin sofraların vazgeçilmez besini çorbalardır. Ama kış aylarında hem sıcak tutması hem de şifa vermesi için daha çok tercih edilir. Bu çorba ise adeta bir şifa deposu. İşte konuya ilişkin detaylar…

Gaziantep mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan beyran, kış aylarında hem lezzeti hem de sağlığa faydalarıyla ön plana çıkıyor. 12 saat boyunca kaynatılan et ve kemik suyuyla hazırlanan bu çorba, soğuk algınlığına karşı etkili bir savunma mekanizması sunuyor. Kışın en çok tercih edilen yemeklerinden biri olan beyran, hem besleyici özellikleri hem de doğal antibiyotik etkisiyle dikkat çekiyor.

yeni-proje-1-003.jpg

BEYRAN: KÜLTÜREL MİRASTAN MODERN ŞİFA DEPOSUNA

Gaziantep’in kalbinde yer alan beyran, zahmetli yapım süreciyle de tanınıyor. Kuzu etinin gerdan kısmı kullanılarak hazırlanan beyran, 12 saat boyunca kaynatılarak enfes bir lezzet haline geliyor. Uzmanlar, bu çorbanın grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisinin yanı sıra, besleyici özelliklerinin de altını çiziyor.

Yusuf Pektaş, beyranın yapım aşaması ve yararları hakkında bilgi verirken, "Beyran çok zahmetli bir yemektir. Kuzu etini haşlayarak tane tane yapıyoruz, ardından haşlanmış pirinçle birlikte yüksek ateşte bakır tabaklarda sadece 3 dakikada servis ediyoruz. Bu çorba, Gaziantep’in doğal antibiyotiğidir; tüm soğuk algınlıklarına karşı etkilidir" dedi.

yeni-proje-2-004.jpg

DOĞAL ANTİBİYOTİK ETKİSİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Son zamanlarda hava değişikliklerinin etkisiyle beyranın tüketiminde gözle görülür bir artış yaşandığına dikkat çeken Pektaş, "Müşterilerimiz, içerisinde kemik suyu, et ve sarımsak bulunan beyranı daha sık tüketmeye başladı. Tüketen herkes bu lezzetten oldukça memnun kaldı" diye ekledi.

yeni-proje-004.jpg

HASTALIKLARDAN KORUYAN BİR LEZZET: BEYRAN

Beyranın sağlığa faydalarını deneyimleyenlerden biri de Selçuk Yavuz. İlk kez Azerbaycan’da beyran tükettikten sonra hastalığından kurtulduğunu belirten Yavuz, “Azerbaycan’a gittiğimde hastalanmıştım. Arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine beyranı tükettim. Saçım yok ama saçımın diplerinden alev çıktığını orada gördüm. Ertesi gün normal hayatıma geri döndüm” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN