Duygusal istismarın gizli yüzü: Gaslighting ve manipülasyon

Duygusal istismarın gizli yüzü: Gaslighting ve manipülasyon

Bir ilişkinin toksik hale geldiğini anlamak, duygusal ve zihinsel sağlığınız için kritik önem taşıyor. Uzmanlar, sağlıklı tartışmaların yerini alan bazı davranışların ve belirtilerin, ilişkinin 'zehirli' olduğunu gösteren uyarı işaretleri olabileceğini belirtiyor.

Toksik ilişkiler, bireyin refahını, mutluluğunu ve güvenlik hissini sürekli olarak baltalayan dinamikler içeriyor. Peki, Bir ilişkiyi toksik yapan tam olarak nedir ve nasıl tespit edebiliriz?

Teksas'taki Lighthouse Recovery'nin klinik bölümü başkanı Brooke Keels, toksik bir ilişkinin temel işaretlerinden birinin, tartışmaların aniden başlaması olduğunu vurguluyor. Bu tür ilişkilerde, partnerin duygu durumuna dair endişeler nedeniyle birçok kişi, belirli konulardan kaçınarak sürekli tetikte olma hissi yaşayabilir. Keels, “Karşınızdaki kişiyi kızdırmaktan endişe ettiğiniz için belirli konuların etrafında parmak uçlarınızla dolaşmak zorundasınız. Sanki her zaman tetiktesiniz,” diyor.

SINIR KOYMA KORKUSU

Sputnik'te yer alan habere göre, aynı zamanda toksik ilişkilerde sınır koyma korkusu da yaygındır. Partnerin tepkisinden endişe duyan bireyler, duygularını ifade etmede güçlük çekebilir ve bu durum zamanla güven kaybına yol açabilir. Keels, “Bu korku, diğer kişinin nasıl tepki vereceği veya duygularınızı görmezden gelip gelmeyeceği endişesinden kaynaklanır,” şeklinde belirtiyor.

GASLİGHTİNG VE MANİPÜLASYON

Bir diğer önemli uyarı işareti ise 'gaslighting' olarak bilinen duygusal istismar türüdür. Gaslighting, mağdurun hafızasını ve algısını sorgulamasına yol açan bir manipülasyon biçimidir. Keels, “Toksik bir ilişkide bu, kişinin sizi üzen bir şeyi inkar etmesi veya aşırı tepki verdiğinizi söylemesi gibi görünebilir,” diyor. Zamanla, mağdur, istismarcının söylemlerine daha fazla güvenmeye başlayarak, ilişkiden ayrılmayı zorlaştırabilir.

Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız veya toksik bir ilişki içindeyseniz, yardım almak için Aile İçi Şiddet Yardım Hattı gibi yardım kaynaklarıyla iletişime geçmek önemlidir. Duygusal sağlığınızı korumak ve sağlıklı ilişkiler inşa etmek için bu tür destekler kritik bir rol oynamaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN