Dünyada her üç çocuktan biri bu hastalığın pençesinde! Küresel sağlık sorununa dönüşme riski var

Dünyada her üç çocuktan biri bu hastalığın pençesinde! Küresel sağlık sorununa dönüşme riski var

Çocuklarda görme bozukluğunun giderek yaygınlaştığı, üç çocuktan birinin özellikle bir göz hastalığını yaşadığı ortaya çıktı. İşte, çocuklarda o göz bozukluğunun belirtileri...

Çin'deki Sun Yat-Sen Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yürütülen çalışma kapsamında, farklı kıtalardaki 50 ülkeden toplam 5 milyondan fazla çocuk ve gencin uzağı görme seviyeleri incelendi.

İnceleme sonucunda araştırmacılar, her 3 çocuktan en az birinin miyop olduğunu ortaya koydu.

Bu oranın zaman içinde artmasını beklediklerini ifade eden araştırmacılar, 2050 yılına kadar yaklaşık 740 milyon çocuk ve gençte miyopi kusurunun olabileceği sonucuna vardı.

Miyopinin 1990-2023 yıllarında 3 kat artarak yüzde 36'ya yükseldiğini tespit eden araştırmacılar, iç mekanlarda geçirilen sürenin Kovid-19 salgınıyla artmasıyla bu göz kusurunun önemli ölçüde yükseldiğini belirtti.

ÇOCUKLARDA MİYOP NEDEN OLUR?

10haber'de yer alan habere göre, genetiğe bağlı olarak da ortaya çıkan miyopide dış etkenlerin önemine dikkati çeken araştırmacılar, uzağı net görememe sorununun çocukların eğitime daha erken yaşlarda başladığı Asya kıtasında Afrika'ya kıyasla 7 kat daha yaygın olduğunu aktardı.

Ekrana uzun süre maruz kalmanın miyopi riskini artırdığını belirten araştırmacılar, erkek çocuklarına kıyasla dışarıda daha az vakit geçiren kız çocuklarının evde okuma, yazma, bilgisayar oyunları oynama veya telefon ekranına uzun süre bakma gibi yakın mesafeden bakmayı gerektiren aktivitelerle meşgul olduğunu kaydetti. Araştırmacılar, bu durum nedeniyle de kızlarda erkeklere kıyasla daha fazla miyopinin saptandığını belirtti.

Araştırmanın yazarları, "Miyopinin gelecekte küresel bir sağlık sorunu haline gelebileceğini kabul etmek çok önemli" ifadesini kullandı.

Araştırma, British Journal of Ophthalmology dergisinde yayımlandı.

ÇOCUKLRIN GÖZLERİ NASIL KORUNUR?

Çocuklar her gün en az iki saat dışarıda vakit geçirmeli, özellikle 7-9 yaş arasında. Dışarıda vakit geçirmenin olumlu etkisinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte doğal güneş ışığı ve çocukların gözlerinin daha uzaktaki nesnelere odaklanmasına olanak tanıması ihtimalleri üstünde duruluyor. Örneğin, Asya ülkelerinde açık havada sınıf etkisi yaratması için cam duvarlı sınıfları olan okullar var.

Uzmanlar ayrıca çocukları küçük yaştan itibaren göz muayenesine götürmeye başlamayı tavsiye ediyor. Anne-babalar miyopluğun kalıtsal olduğunu da unutmamalı. Anne-babanın miyop olması durumunda çocuklarının miyop olma ihtimali üç kat artıyor.

Miyop tedavi edilebilir bir göz bozukluğu değil, ancak gözlük ve lensle düzeltilebiliyor. Çocuklarda miyop gelişimini yavaşlatan özel lensler de var, ancak bunlar oldukça pahalı.

ÇOCUKLARDA MİYOPĞ BELİRTİLERİ NELER?

* Uzaktaki kelimeleri okuyamamak, örneğin sınıfta tahtada yazan harfleri seçememek

* Televizyon veya bilgisayarın çok yakınına oturmak, telefon ve tableti yüze yakın tutmak

* Baş ağrısı

* Sık sık gözleri ovuşturmak

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN