Yıllara göre toplam emekli sayısı ve emekli aylığı miktarının yer aldığı bir grafik paylaşan İstanbul Planlama Ajansı (İPA), emeklilerin alım gücünün 5 yıldır eridiğini, iki emekli kirada bir evde yaşasa, kirayı ödedikten sonra kalan para gıda masrafını sadece 23 gün karşılayabildiğini, ayda 7 gün aç kaldığını verilerle açıkladı. İşte detaylar...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli maaşının yüzde 15,75 zamla 14 bin 469 TL'ye yükseltildiğini açıkladı. Bakan Işıkhan'ın açıklamasına İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökçe'den tepki geldi.
Gercekgundem'de yer alan habere göre, yıllara göre emekli sayısı ve toplam gelir içerisindeki emekli aylığı payını gösteren bir grafik paylaşan Buğra Gökçe, şu ifadeleri kullandı:
"İKİ EMEKLİ AYDA 7 GÜN AÇ KALIYOR"
"Bugün açlık seviyesi 23 bin 256 lira. Kişi başına günlük 194 lira. Türkiye'de ortalama kira 19 bin 922 lira. İki emekli kirada bir evde yaşasa, kirayı ödedikten sonra kalan para gıda masrafını sadece 23 gün karşılayabiliyor. Ayda 7 gün aç kalıyor.
Hükümet emeklileri adeta sırtında yük görüyor. 2009-2024 arasında 15 yıllık dönemde AKP iktidarında emekli sayısı yüzde 85,3 arttı. Bunun en önemli şekilde arttığı dönem EYT dönemi. Emekli sayısı artmasına rağmen emeklilerin bütçe içerisinden aldığı pay yüzde 2,7 düştü. Yüzde 15,6'ya geriledi. Yani daha çok emekli artık daha az pay alıyor, hükümet emeklilerin hakkını yok sayıyor.
EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞIYLA KAÇ GRAM ALTIN ALINABİLİYOR?
En düşük emekli aylığı 2019 yılında 7.3 gram altın alabilirken bugün ancak 4,8 gram altına yetiyor. Emeklilerin alım gücü 5 yıldır eriyor.
İstanbul'daki 4 milyon 827 bin hanenin 811 bini sadece emekli aylığı ile geçiniyor. En düşük emekli aylığı ile geçinmeye çalışan en az 465 bin hane var. Emekliler açlık koşullarından daha kötü koşullarda yaşıyor. Yaklaşık 16 milyon emeklimizi açlıkla imtihan eden bu politikaları reddediyor, kınıyoruz."