Diğerlerinden daha bulaşıcı: Kovid- 19'un XEC varyantı Türkiye’de hakim hale gelebilir

Diğerlerinden daha bulaşıcı: Kovid- 19'un XEC varyantı Türkiye’de hakim hale gelebilir

Prof. Dr. Alpar Azap, önceki koronavirüs varyantlarından daha bulaşıcı olan ve antikorlardan kaçabilme yeteneğiyle öne çıkan XEC varyantının önümüzdeki haftalarda Türkiye'de de hızla yayılabileceğini söyledi.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Kovid-19’un yeni varyantı XEC'nin Türkiye'de de hızla yayılabileceği uyarısında bulundu. Azap, Avrupa ve Amerika’da giderek artan vaka sayılarının Türkiye’ye de sıçrayabileceğini belirterek, sonbaharla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında yaşanan artışa dikkat çekti.

ÖNCEKİ VARYANTLARDAN DAHA BULAŞICI

Prof. Dr. Azap, Kovid-19'un Omicron varyantından türeyen XEC’nin, bir önceki varyantlara kıyasla daha bulaşıcı olduğunu ve antikorlardan kaçabilme yeteneğiyle öne çıktığını ifade etti. Ancak XEC'nin daha ciddi bir hastalık tablosuna yol açmadığını belirterek, "Yeni varyantlar, bir öncekindeki değişikliklerle daha bulaşıcı ve antikorlardan daha kolay kaçabilen hale geliyor. XEC varyantı da bir önceki KP.3.3 varyantından türeyen yeni bir varyant." dedi.

Azap, özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olan ve bağışıklığı baskılanmış bireylerin risk altında olduğunu vurgularken, aşıların yeni varyantlara karşı etkili olduğunu ve tedavilerde kullanılan ilaçların halen geçerliliğini koruduğunu belirtti.

454545.jpg
Prof. Dr. Alpay Azap

'ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA HAKİM HALE GEÇEBİLİR'

XEC varyantının haziran ayında Almanya’da görülmeye başladığını ve hızla yayıldığını ifade eden Prof. Dr. Azap, bu yeni varyantın önümüzdeki haftalarda Türkiye'de hakim hale gelebileceğini söyledi.

Bu varyantın etkin görüldüğüne ilişkin İngiltere, Danimarka, ABD, Polonya, Norveç, Ukrayna ve Çin'in de aralarında yer aldığı 27 ülkeden bildirimde bulunulduğunu anlatan Azap, "Halen hakim hale gelmiş değil, henüz KP.2.3 ve KP.3.1 varyantları daha çok dolaşıyor. Ama diğerlerine göre daha bulaşıcı olduğu için önümüzdeki aylarda XEC varyantının hakim hale geçmesi bekleniyor. Diğer dalgalarda gördüğümüz üzere yeni varyantlar, Amerika ve Avrupa'da ortaya çıktıktan birkaç hafta sonra bizde de görülmeye başlıyor. Buradan yola çıkarak ülkemizde önümüzdeki haftalarda XEC varyantının yavaş yavaş artarak hakim hale geçeceğini söyleyebiliriz." diye konuştu.

'TEDAVİDE KULLANILAN İLAÇLAR BU VARYANTA KARŞI ETKİLİ'

Prof. Dr. Azap, virüsün yapısı gereği sürekli kendini değiştirdiğini ifade ederek, "Virüsün değişimi bu şekilde devam ediyor ancak endişelenecek bir şey yok. Kendinden önceki Omicron alt varyantları gibi bu varyant da farklı ve daha ağır bir Kovid-19 tablosuna neden olmuyor." dedi.

Prof. Dr. Azap, XEC varyantının belirtilerinin ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, boğaz ağrısı ve aşırı halsizlik gibi diğer varyantlarla benzer olduğunu söyledi. Azap, “Diğer varyantlar gibi altta yatan ciddi kalp akciğer hastalığı olanlarda, ileri yaşlılarda ve bağışıklığı baskılanmışlarda ağır hastalık yapıyor. Ağır hastalık ve ölüme neden olma kapasitesinin öncekilerden farklı olmadığı şimdilik söylenebilir. Ancak olgu sayısı, bu konuda doğru bir tahminde bulunmak için çok az henüz. Bu varyantla hastalanan insan sayısı arttıkça klinik seyrinde bir değişiklik olup olmadığına dair daha sağlıklı bilgi oluşacaktır. Ülkemizde bulunmayan yeni varyantlardan hazırlanmış Kovid-19 aşılarının bu varyanta karşı etkili olduğu bildiriliyor. Dünyada ve ülkemizde tedavide kullanılan ilaçlar da bu varyanta karşı etkili.” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN