Tatlandırıcı eklenmediği için birçok kişi tarafından tercih edilen bitter çikolatanın vücutta demir fazlalığına neden olduğu ortaya çıktı. Yapılan bir araştırmada, 30 gram bitter çikolatada zararlı seviyede metal olduğu tespit edildi. Vücutta demir fazlalığı ise saç dökülmesine, halsizliğe, karaciğer rahatsızlığına neden olabiliyor.
Tüketici haklarını savunmak üzere 1936 yılında 'Tüketici Birliği' adıyla kurulan 'Tüketici Raporları' adlı kurumun yeni raporunda; Hershey's, Godiva ve Trader Joe gibi tanınmış markaların bitter çikolata ürünleri incelendi.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, araştırmada incelenen 28 ürünün tamamının kurşun ve kadmiyum içerdiği anlaşıldı. Bu iki ağır metal hem çocuklarda, hem de yetişkinlerde bir dizi sağlık sorununa neden olabiliyor.
Rapora göre, incelenen ürünlerden 23'ünden günde sadece 30'ar gram yiyen yetişkinler, söz konusu metallerden en az birini zararlı seviyede tüketmiş oluyor.
ÇOCUKLARDA BEYİN HASARINA YOL AÇABİLİR
Öte yandan küçük miktarlarda bile ağır metallere uzun süre istikrarlı biçimde maruz kalmak, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.
Uzmanlar özellikle gıda ürünlerindeki kurşunun, çocukların gelişimini büyük ölçüde engelleyebileceğini ve kalıcı beyin hasarına yol açabileceğini söylüyor.
BİTTER ÇİKOLATANIN HER YAŞ İÇİN RİSKİ VAR
ABD merkezli kâr amacı gütmeyen 'Tüketici Raporları' ekibinden gıda güvenliği araştırmacısı Tunde Akinleyei, "Ancak her yaştan insan için risk var" ifadelerini kullandı.
Araştırmacı, sık maruziyetin yetişkinlerde de sinir sistemi sorunlarından böbrek hasarına kadar birçok rahatsızlığa neden olabileceğine dikkat çekti.
Kurşun ve kadmiyum; tatlı patates, ıspanak ve havuç gibi diğer birçok gıdada doğal olarak yer alabilir. Birden fazla kaynaktan alınan küçük miktarlarda ağır metal bile tehlikeli seviyelere ulaşabilir.
Bu nedenle uzmanlar, ağır metallere maruziyetin mümkün olduğunca sınırlanması gerektiğini belirtiyor.
TÜKETİCİLERİN YÜZDE 15'İ HER GÜN ÇİKOLATA YİYOR
Britanyalı pazar araştırma şirketi Mintel'e göre tüketicilerin yüzde 15'i her gün çikolata yiyor. Araştırmacılara göre 28 üründen 5'inin daha az seviyede ağır metal içermesi, tüketiciler açısından olumlu bir sonuç.
Kurum, söz konusu ürünleri internet sitesinde listelerken, Akinleye konuyla ilgili şunları söylüyor:
"Bu, şirketlerin daha az miktarda ağır metal içeren ürünler üretmelerinin ve tüketicilerin zevk aldıkları daha güvenli ürünler bulmalarının mümkün olduğunu gösteriyor."
DEMİR FAZLALIĞININ ZARARLARI NELER?
Sağlıklı bir vücut besinlerden gerektiği kadar demiri alır ve işler. Fakat uzun süreli fazla demir takviyesi ya da kalıtsal olarak fazla demir emiliminin gerçekleşmesi gibi durumlarda demir vücutta birikebilir.
Vücutta fazla demir birikimi ise toksik etkilere neden olur. Demir fazlalığı, fazla takviyelerden öte vücudun temelde yatan tıbbi bir sorunu olduğunun göstergesidir.
Kanda demir yüksekliği belirtilerinin bazıları şunlar:
* Halsiz ve yorgun hissetmek
* Cilt renginde değişiklik
* Ani kilo kaybı
* Saç dökülmesi
* Eklemlerde ağrı
* Karın ağrısı
* Karaciğer rahatsızlığı
* Düzensiz kalp ritmi
Demir fazlalığı ciddi sağlık problemlerine sebep olurken, uzun süre tedavi edilmediği durumda ölüm riski de gösterir. Demir; karaciğer, deri, kalp, pankreas, eklemler ve hipofiz bezinde birikebilir.
Demir fazlalığının zararları şöyle sıralanabilir:
* Karaciğerde biriken demir karaciğer hasarına sebep olabilir
* Pankreasta biriken demir diyabete yol açabilir
* Kalpte biriken demir düzensiz kalp ritmine ve kalp yetmezliğine yol açabilir
* Ciltte biriken demir, cilt rengi değişikliklerine yol açabilir
* Adrenal bezlerde hasar yaratabilir
* Erektil disfonksiyon ve adet düzensizliği gibi üreme sistemi sorunları ortaya çıkabilir