VTsIOM'un yayımladığı araştırmaya göre Rus halkının yalnızca yüzde 19’u ülkede uygulanması planlanan özelleştirme sürecinin Rusya’yı ekonomik krizden çıkarabileceğine inanıyor.
Rus halkının yalnızca yüzde 19’u ülkede uygulanması planlanan özelleştirme sürecinin Rusya’yı ekonomik krizden çıkarabileceğine inanıyor.
Kamuoyu araştırma şirketi VTsIOM'un yayımladığı araştırmaya göre, Rus halkının yalnızca yüzde 19’u, ekonomik krizle mücadele için hükümetin uygulamayı planlandığı özelleştirme sürecinin “işe yarayacağını” düşünüyor.
Araştırmada, yaklaşık 25 yıl önce yapılan benzer bir araştırmada halkın yüzde 51’inin özelleştirmelerin ülke ekonomisinin toparlanmasına yardımcı olacağına inandığına dikkat çekilirken, halkın yüzde 60’ının ise özelleştirme nedeniyle ülkedeki hayat pahalılığının artmasından endişe ettiği belirtiliyor.
Raporda değerlendirmelerine yer verilen VTsIOM Analisti Oleg Chernozub, şunları kaydetti:
“Rusya’da uygulanması planlanan özelleştirme sürecini halk açıkça desteklemiyor. Özellikle hayat pahalılığının artmasına yönelik endişeler ve özelleştirilen firmaların hizmet kalitesindeki olası düşüş halkın en büyük endişesi. Rus halkı ayrıca daha önceki özelleştirmelerin de sonuçlarından memnun değil. Rus hükümetinin halkın desteğini almak için bu süreci farklı bir şekilde planlaması gerekebilir.”
Rus hükümeti, ekonomik krizden çıkmak için devlete ait bazı şirketlerdeki hisselerini özelleştirmeyi planlıyor.
Özelleştirme sonucunda yaklaşık 13 milyar dolar gelir hedeflenirken, Rus hükümetinin ülkenin önde gelen petrol şirketleri Rosneft ve Bashneft, nakliyat şirketi Sovkomflot, Rusya'nın en büyük elmas madencisi Alrosa ve Rusya’nın en büyük ikinci bankası VTB gibi şirketlerdeki hisselerini azaltması bekleniyor.
MOSKOVA/AA