Roger Waters ile NIck Cave arasında İsrail-Filistin gerilimi sürüyor: Müzik dünyasında boykot kavgası

Roger Waters ile NIck Cave arasında İsrail-Filistin gerilimi sürüyor: Müzik dünyasında boykot kavgası

İsrail’in Filistin’de uyguladığı katliam müzik dünyasını da ikiye böldü. Filistin’e verdiği destek ile öne çıkan Roger Waters ile İsrail’e desteği ile bilinen Nick Cave arasındaki tartışma devam ediyor. Cave, Waters’ın İsrail boykotuna yönelik tutumunun ‘derinden zarar verici’ ve ‘utanç verici’ olduğunu iddia etti. Waters ise Cave’in eleştirmesiyle ilgili olarak ‘Bu karmaşık bir şey değil’ dedi.

Roger Waters, Cave’e “İsrail’de akşam yemeği için şarkı söylemek, 75 yıllık Siyonist İsrail işgalini ve soykırımı aklamaya hizmet ediyor” diyerek yanıt verdi.

İsrail’in Gazze’deki soykırımı müzik dünyasını ikiye bölmüş, dünyanın dört bir yanından birçok sanatçı ve müzisyen Filistin’e ya da İsrail’e desteklerini açıklamıştı. Birçok isim Gazze’de yaşanan drama karşı sessiz kalırken, hatta U2’dan Bono, Madonna ve Scorpions gibi isimler İsrail’e destek verirken, Macklemore, Kehlani ve Roger Waters gibi isimlerse Filistin’e desteklerini her fırsatta dile getiriyor. İngiliz rock grubu Pink Floyd’un efsane solisti Roger Waters da birçok sanatçının boykot uygulama çağrısına uymayarak İsrail’de konser veren Avustralyalı ünlü müzisyen Nick Cave’e tepki göstermişti. Waters ile Cave arasındaki tartışmaya bir yenisi daha eklendi.

Independent’ın haberine göre Cave, 28 Ağustos’ta konuk olduğu bir podcast yayınında Roger Waters’ın İsrail’e boykot, yatırımların geri çekilmesi ve yaptırımların uygulanmasını talep eden BDS hareketine verdiği desteğin ‘utanç verici’ ve ‘derinden zararlı’ olduğunu söyledi. Cave, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşı sırasında uyguladığı kültürel boykot konusundaki devam eden tartışmaya değinirken, ‘özgür düşünce’ ve ‘ifade özgürlüğü’ vurgusu yaparak, “Ben İsrail hükümetinin dostu değilim ama müziğimi sıradan insanları hükümetlerinin eylemleri yüzünden cezalandırmak için kullanmanın zor olduğunu hissediyorum” dedi. Pink Floyd’un kurucu ortağı Waters ise 1,3 milyon takipçisine gönderdiği bir Instagram paylaşımında, Independent’ın Cave’in açıklamaları hakkında bir yazı yayınladığını ve kendisinden yorum almak için kendisine ulaştığını açıkladı.

ROGER WATERS’DAN NICK CAVE’E TEPKİ: Waters videoda “Bakalım yayınlayacaklar mı, yayınlamayacaklar mı” dedi ve yorumunu yüksek sesle okuyarak, “Sevgili Independent, Avustralyalı adama cevabım şu. Nick Cave. Filistinli anne/baba, hiçbir yere varmayan acı yolda, bir plastik torbada ölü çocuğunun parçalarını geri taşırken, molozların üzerine bir mesaj yazmak için yol kenarında duruyor. Nick, işte mesaj. Sevgili Nick Cave, biz, Filistin’in Yerli halkı, bu acı içinde, yalvarıyoruz, lütfen İsrail’deki akşam yemeğiniz için şarkı söylemek üzere BDS grev hattını geçmeyin. Karmaşık değil, Nick. Karmaşık değil. İsrail’de akşam yemeği için şarkı söylemek, 75 yıllık Siyonist İsrail işgalini, toprak hırsızlığını ve halkımızın soykırımını aklamaya hizmet ediyor, Nick. Lütfen, lütfen, lütfen Roger Waters ve Brian Eno’nun ve BDS hareketine katılan binlerce örneği takip et. Nick, dikkat et” ifadelerini kullandı. 80 yaşındaki müzisyen Roger Waters, 2011’den bu yana boykot hareketinin destekçisi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN