Karar gazetesi jürisi ‘Türk Sinemasında 2024’ün en iyileri’ni seçti: Perdenin yıldızı yerli ‘Black Mirror’

Karar gazetesi jürisi ‘Türk Sinemasında 2024’ün en iyileri’ni seçti: Perdenin yıldızı yerli ‘Black Mirror’

Atilla Dorsay, Burçak Evren, Kerem Akça, Gökşen Aydemir ve Deniz Yavuz Türk sinemasında 2024'ün öne çıkan filmlerini KARAR okurları için seçti. Yönetmen Tolga Örnek'in Aziz Nesin uyarlaması absürd komedisi 'Mucize Aynalar' filmi üç jürinin listesinde yer alarak öne çıkarken, Erkan Tahhuşoğlu'nun 'Döngü', Murat Fıratoğlu'nun 'Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri', Nadim Güç'ün 'Mukadderat', Sinan Kesova'nın 'Büyük Kuşatma' ve Gürcan Keltek'in 'Yeni Şafak Solarken’i yılın diğer öne çıkanları.

SALİHA SULTAN

Atilla Dorsay: EĞİTİM ALANINA ŞAŞIRTICI BİR YORUM: ÖĞRETMENLER ODASI

25kr02atilla-dorsay.jpg
Atilla Dorsay

Bence yılın en iyi yerli filmleri: YURT: Nehir Tuna’nın ilk uzun filmi, iki gencin arasındaki yoğun ve gizemli ilişkiyi son derece etkili bir sinemayla veriyor. Ayni zamanda dinle laiklik arasındaki çelişkiye değinerek...Kolay unutulmayacak filmlerden...

MUCİZE AYNALAR: Deneyimli usta Tolga Örnek’in bu Aziz Nesin’den uyarlanmış absürd komedisi, türünde son derece incelikli ve seçkin bir yapım olarak ortaya çıkıyor. Gülerken sizi ağlatabilecek bir yapım...25kr02tolga-ornek.jpg
'Devrim Arabaları', 'Kaybedenler Klübü' gibi filmleri ile tanınan yönetmen Tolga Örnek 'Mucize Aynalar' filminde ise altı farklı Aziz Nesin hikayesini sinemaya aktarıyor.

CEM KARACA’NIN GÖZYAŞLARI: Yine deneyimli sinema insanı Yüksel Aksu’nun filmi, Anadolu Rock müziğinin büyük ustası Cem Karaca’nın hayatını öylesine ustaca anlatıyor ki.... İsmail Hacıoğlu’nun görkemli kompozisyonundan da yararlanarak...Çok iyi bir biyografik film.

ÖĞRETMENLER ODASI: ‘Alamanyalı Türk’ İlker Çatay’ın çoğu Alman oyuncularla çektiği ve o ülkeyi Oscar’larda temsil eden bu filmi, eğitim denen o son derece önemli alana şaşırtıcı bir yorum getiriyor.

25kr02ogretmenler-odasi.jpg

ZAFERİN RENGİ: Deneyimli bir başka usta, Abdullah Oğuz bu filmle Atatürk döneminde, onun spora da çok özel yaklaşımını ana tema alarak, bir futbol filmi çekiyor. Cumhuriyet’in 100. yılını kutlarken yapılabilecek en özgün ve özel bir film.

Burçak Evren: SLOGAN TUZAĞINA DÜŞMEYEN KADIN ANLATIMI: DÖNGÜ

25kr02burcak-evren.jpg
Burçak Evren

Görebildiğim filmler arasında diğerlerine oranla bir adım –sıra gözetmeksizin- öne çıkan ilk altısı... Ya da oldukça sönük geçen bir sinema sezonunun dikkati çekenleri…

DÖNGÜ: Erken Tuhhuşoğlu'nun kadın odaklı, emek, sömürü ve de hak arayışlarının içinde yaşanılan coğrafyadaki bilinen serüveninin slogansı yaklaşımların tuzaklarına düşmeden yalın bir anlatımı.

25kr02dongu.jpg

ÖLÜ MEVSİM: Doğuş Algün'ün bu filmi, Yeşilçam’ın geleneksel türü melodramların tüm ögelerini kullanıp da melodramın bilinen tuzaklarına düşmeyen bir film.

EVCİLİK: Ümit Elçi farklı sınıflardan çiftlerin bir tatil molasında çatışmasını düzeyli bir şekilde anlatıyor.

HEMME’NİN ÖLDÜĞÜ GÜNLERDEN BİRİ: Murat Fıratoğlu'ndan naifliliğin sınırlarında dolaşan sevimli bir deneme.

MUKADDERAT: Nedim Güç'ün küçük bir ilçede ayrıksı bir tavır takınarak alışılmış değerlerin sınırlarını zorlayarak ayakta kalmaya çalışan eşini yitirmiş yaşlı bir kadının savaşımını klasik Yeşilçam estetiğine koşut bir ironiyle yaklaşan sevimli bir çalışması…

BÜYÜK KUŞATMA: Sinan Kesova'dan sınıfsal ilişkilerin ayak oyunları… Ya da bir dekadansın ölçülü özeti…

Deniz Yavuz: FESTİVALLERİ BÜYÜLEYEN DOKUNAKLI KARELER: HEMME’NİN ÖLDÜĞÜ GÜNLERDEN BİRİ25kr02deniz-yavuz.jpg
Deniz Yavuz

Tamamlanan bir yılın ardından sadece sinema perdesinde izleyip de beğendiğim, izleme serüvenime dahil olmasından mutluluk duyduğum yerli yapımlar şu şekilde oluştu:

BAŞLANGIÇLAR: Hayat serüvenin başlangıcında olduğunu varsayabileceğimiz Defne’nin dingin duygular içindeki arayışları… Nezih bir senaryo, durağan bir tempo olsa da parlak görüntüler…

BERABER: Yılın son gösterim haftalarında sinemalara konuk olan film ‘Naim’ ile izleyiciyle tanışan Hayat van Eck’in başarılı performansı ve hayatın içinden gelen konusuyla izlemeye değer…

HEMME'NİN ÖLDÜĞÜ GÜNLERDEN BİRİ: Başarısı festivallerle de tescilenen ve bir ilk film olan ‘Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri’ dokunaklı görüntü ve kurgusuyla yılın en iyilerinden…

25kr02hemmenin-oldugu-gunlerden-biri.jpg

KARGANIN UYKUSU: Tunahan Kurt ilk sinema filminde uyurgezerlik ve vicdan sınavı veriyor. 2023 yapımı film bu yılın ilk altı aylık diliminde sınırlı sayıda sinemada gösterimdeydi…

MUCİZE AYNALAR: Deneyimli yönetmen Tolga Örnek, emek hırsızlığı, tesadüfler, öteki dünya ile bezeli hikayeyi iki usta oyuncunun kusursuz performansıyla sinema perdesine getiriyor. ‘Mucize Aynalar’ dinamik temposuyla izleme listelerinde rahatlıkla yer alacak bir yapım.

MUKADDERAT: Altın Portakal’da ilk kez sinemaseverlerle tanışan film usta oyuncuları ve trajikomik hikayesiyle hedefini vurmayı başardı. ‘Mukadderat’ kadınların ve onların emeğinin filmi…

ROSİNANTE: Baran Gündüzalp’in 103 dakikalık uzun metrajı motosiklet Rosinante üzerinden insanın hallerine ve gündelik hikayelerine tekrar eğiliyor. Sanat yönetimi ve mütevazı oyunculuklarıyla film beğenilenler listeme giriyor…

TEREDDÜT ÇİZGİSİ: Zaman zaman gerginleşen hikaye derin ve incelikli senaryosuyla 84 dakikalık kusursuz bir kurgu…

YAKAMOZ: Ali Kerem Gülerman’ın bir mübadil hikayesi olan fllmi ‘Yakamoz’ unutulmaması gereken tarihsel trajedileri tartışmayı, farketmeyi sürdürmemize sebep oluyor. Film başarılı tasarımıyla listede yer alıyor…

YURT: Usta görüntü yönetmeni Florent Herry’nin performansıyla akıl giden film günümüzde ve yaşamda her daim öğrencilerin içinde olduğu bir sınavla yakından ilgileniyor. ‘Yurt’ her çocuğun yetişkine dönüşürken verdiği kaçınılmaz sınavlardan biri?..

Gökşen Aydemir: KENDİNE HAS MİZAH, MUHTEŞEM OYUNCULUKLAR: BÜYÜK KUŞATMA

25kr02goksen.jpg
Gökşen Aydemir

Bu sene sıralama yapmak son beş yıla göre çok daha kolay oldu. Öncelikle son beş yılın ortalamasının üzerinde filmler izlediğimizi söyleyebilirim.

YENİ ŞAFAK SOLARKEN: Belgeselci Gürcan Keltek’in 70. Lonarco Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaptığı sonrasında Adana Film Festivali’nde yarışan ilk uzun metraj kurmaca filmi. Tek kelimeyle enfes bir seyir deneyimi. Birbirine benzeyen onca yerli filmin içinde çölde vaha gibi geldi. Akıl dışılığın yeni normallik olduğu bir çağda, imge enflasyonuna sığınmadan seyirciyi etkilemeyi beceren ama aynı anda kibre kapılmayan bir film. Keltek’in belgeselciliğini bir adım öteye taşıdığını düşünüyorum. Merakla yeni çalışmalarını bekliyorum.

HİÇBİR ŞEY YERİNDE DEĞİL: Burak Çevik senenin en iyi yönetmeni bence. Tabi filmin politik olarak durduğu yer çok tartışıldı. Bahçelievler Katliamını merkeze alan hikaye sol mücadeleyi değersizleştirdiği iddialarına rağmen çok iyi bir film olarak orada duruyor. Zizek’in yamuk bakmak kavramında olduğu gibi bazen gördüğümüz şey aslında gördüğümüz şey değildir. Temeli bu kadar gri olan; öldürmek üzerine düşünen bir yapım.

DÖNGÜ: Erkan Tahhuşoğlu’nun çok sevdiğim Koridor filminden sonra üçüncü uzun metraj filmi. Bugünün dünyasını sınıf ilişkilerini, vicdanı, göçmenliği temel eksene almakta. Senaryonun matematiği oldukça kuvvetli, süresi de oldukça iyi. Başrollerdeki Serpil Gül ve Emel Göksu’yu ayrıca kutlamak lazım.

BİLDİĞİN GİBİ DEĞİL: Vuslat Saraçoğlu’nun ikinci uzun metrajlı filmi. Üç kardeşin yıllar sonra Tokat’ta bir araya gelmesini, yeniden kardeş olmayı öğrenmelerini konu alıyor. Geçmişin sırları, hesaplaşmalar. Saraçoğlu’nun kendine özgün bir dil yaratma çabası takdire şayan.

BÜYÜK KUŞATMA: Sinan Kesova’nın ilk uzun metrajlı film. Kesova’nın yeni yönetmenler kuşağının önemli bir temsilcisi olacağının göstergesi gibi. Kendine has mizahı ve muhteşem oyunculuklarıyla öne çıkıyor. Alp Öyken gibi pırlanta bir oyuncuyu yeniden gündeme getirmesi ve yeni nesillerle tanıştırması da çok kıymetli.

25kr02buyuk-kusatma.jpg

Kerem Akça: YENİ TÜRKİYE’NİN DİNİ DİSTOPYASI: YENİ ŞAFAK SOLARKEN

25kr02kerem-akca.jpg
Kerem Akça

MUCİZE AYNALAR: Yerli Black Mirror olarak anılacaktır. Tolga Örnek'in Blade Runner'dan Metropolis'e, Ayna'dan Brazil'e atlayabilen postmodern sinefil oyuncağı taptaze! Siberpunk alt türüne TR'de yaşattığı A-tipi mucizeyle unutulmayacak!

YENİ ŞAFAK SOLARKEN: Yeni Türkiye'nin Wojciech Has-Peter Watkins kırması entelektüel tarikat filmi olayı! Yurt ve Karanlık Sular'a kardeş olarak gelen dini bir distopya! Gürcan Keltek ilk kurmacasında deneyimli yönetmenleri aratmıyor!

25kr02yeni-safak-solarken.jpg

GECENİN KIYISI: Aranan 15 Temmuz filmi bulundu! Malick-Polanski kırması hipnotize edici bir deneyim! Mitolojik, muhalif ve distopik asker filmi, Nefes ile Abluka arasında köprü kuruyor. Türker Süer'i duyuruyor.

KÜL: Tepegöz'ün Gizli Yüz'e cevabı. 'Yaratıcılık dönemi krizi filmi', 'metafiziksel korku filmi', 'Hitchcockyen gerilimi', 'neo-noir', 'dans filmi' arasında plastik ritim arayışıyla sersemletiyor! Bu yıl üç senaryosunu gördüğümüz Erdi Işık'ın en iyi uzun metrajı.

SAYARA: Türkiye'nin Thriller: A Cruel Picture'ı. Can Evrenol'dan kült olacak bir dövüş/intikamcı filmi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN