Necati Tonga’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı’na armağan niteliğindeki ‘Yazının Gölgesinde Bir Asır’ çalışması Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu. Tonga, hacimli çalışmasında Erken Cumhuriyet Dönemi edebiyatımızı farklı bakış açılarıyla değerlendirirken, Cumhuriyet’i ortaya koyan ve zaman içinde geliştiren ruhu da bir asır sonra edebiyat cephesinden yâd ediyor.
Akademisyen, yazar ve edebiyat araştırmacısı Necati Tonga’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı’na armağan niteliğindeki ‘Yazının Gölgesinde Bir Asır’ çalışması Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu.
Tonga, toplamda 1.368 sayfalık hacimli çalışmasındaki makalelerde ‘Erken Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’na yoğunlaşıyor. Çalışmanın ‘Teori, Kanon ve Edebiyat’ adlı ilk bölümünde Erken Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nın teorik anlamda çerçevesini çizmeye çalışan, kanon meselesini ve siyaset-edebiyat ilişkisini sorgulayan yazılar yer alıyor. Kitabın ilerleyen bölümleri ‘Şiir’, ‘Roman’, ‘Hikâye’, ‘Tiyatro-Sinema’, ‘Deneme-Makale-Fıkra’, ‘Hatıra-Mektup-Gezi Yazısı’, ‘Edebî Eleştiri ve Tartışmalar’, ‘Anket ve Mülakatlar’, ‘Dil’, ‘Halk Bilimi ve Çocuk Edebiyatı’, ‘Basın Dünyası, Gazeteler ve Dergiler’ başlıklarını taşıyor. Bu bölümlerde yer alan yazılarda farklı edebî türlerde yazılmış eserlere ve çeşitli konulara yoğunlaşılarak 1923-1950 arası Türk edebiyatı kuşatıcı bir bakış açısıyla irdeleniyor.
‘Yazının Gölgesinde Bir Asır’da bir yandan Erken Cumhuriyet Dönemi edebiyatımız farklı bakış açılarıyla değerlendirilmeye çalışılırken bir yandan da Cumhuriyet’i ortaya koyan ve zaman içinde geliştiren ruhu bir asır sonra edebiyat cephesinden yâd ediliyor.