DNA'yla analiziyle bire bir aynıları yapıldı: İşte Selçuklu sultanları...

DNA'yla analiziyle bire bir aynıları yapıldı: İşte Selçuklu sultanları...

Konya'da, Anadolu'ya 1077-1308 yıllarında hükmeden Türkiye Selçuklu Devleti hanedanının, DNA örnekleriyle yapılan silikon heykelleri görenleri büyülüyor. Hazırlanan heykellerde hükümdarların duruş, bakış, saç, sakal ve yüz ifadeleriyle dikkati çekerken yüzde 90 oranında benzerlik yakalandığı belirtiliyor.

Türkiye Selçuklu Devleti hanedanının türbesinden çıkarılan naaş kalıntılarıyla yürütülen 6 yıllık DNA ve anatomi çalışma kapsamında 12'si sultan, 17 hanedan üyesinin silikon heykeli, Konya Büyükşehir Belediyesinin Dar-ül Mülk Sergi Sarayı'nda 1,5 yıldır sergileniyor. Hazırlanan heykellerde hükümdarların duruş, bakış, saç, sakal ve yüz ifadeleriyle dikkati çekiyor.

DNA'yla geçmişe dokunuş: Selçuklu Sultanları - Resim: 2

Sergide, sultanlardan 1. Kılıçarslan, Şahinşah Melikşah, 1. Rükneddin Mesud, 2. Kılıçarslan, 2. Rükneddin Süleyman Şah, 3. Kılıçarslan, 1. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1. Alaeddin Keykubat, 2. Gıyaseddin Keyhüsrev, 4. Kılıçarslan, 3. Gıyaseddin Keyhüsrev ve 2. Gıyaseddin Mesud'un heykeli yer alıyor.

DNA'yla geçmişe dokunuş: Selçuklu Sultanları - Resim: 3

Dar-ül Mülk Sergi Sarayı rehberi Hülya Acar, turistlere, yürütülen çalışmaların sürecinin anlatıldığını söyledi.

DNA'yla geçmişe dokunuş: Selçuklu Sultanları - Resim: 4

Acar, "Burayı 1,5 yılda 163 bin kişi ziyaret etti. Bunun 1500'ünden fazlası yurt dışından gelen misafirler. Dünyanın çok farklı yerlerinden ziyaretçiler ağırladık. Alaeddin Tepesi'ndeki sultanlar türbesinde, sultanlarımızın naaşları yer alıyor. Orayı gezdikten sonra buraya gelenler, sultanlarımızı, yüzde 90 benzerlikle karşısında buluyor. Önce türbeyi ziyaret edenlerin ardından burada sultanları görmesi, çok etkileyici ve heyecan verici oluyor" ifadesini kullandı.

DNA'yla geçmişe dokunuş: Selçuklu Sultanları - Resim: 5

'ÖLMEDEN ÖNCEKİ SON HALLERİNE BAKIYORUZ'

DNA analiziyle hanedan üyelerinin ten, göz, saç rengi, rahatsızlıkları ve ölüm nedenleri gibi detayların belirlendiğini vurgulayan Acar, şöyle konuştu:

DNA'yla geçmişe dokunuş: Selçuklu Sultanları - Resim: 6

"Yeniden yüzlendirme çalışması bu veriler ışığında yapıldı. Nasıl göründüklerini, burada görmüş oluyoruz. Sultanlarımızın saçının rengi, duruşu, boyu, kas yapısı nasıldı, bunları görebiliyoruz. Alt deri rengi, üst deri rengine kadar belirlenen detaylar var. Dolayısıyla yüzde 90 benzerlikle ölmeden önceki son halleri nasılsa, o yaşlarında nasıl görünüyorsa, şu an o hallerine bakıyoruz. O yüzden her biri farklı yaşlarda görünüyor. 21 yaşında olan var, 83 yaşında, 8 yaşında olan var."

DNA'yla geçmişe dokunuş: Selçuklu Sultanları - Resim: 7

TÜRKİYE SELÇUKLULARI KONYA HANEDAN TÜRBESİ'NDEKİ NAAŞLARIN TANZİMİ

Proje kapsamında Alaaddin Camii avlusundaki hanedan türbesinden çıkarılan kalıntıların Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tomografisi çekildi. Kafataslarından ve dişlerden alınan sürüntüler, İstanbul Adli Tıp Kurumu Biyokimya İhtisas Dairesine gönderildi.

DNA'yla geçmişe dokunuş: Selçuklu Sultanları - Resim: 8

Elde edilen DNA ile hanedan üyelerinin yüzleri oluşturuldu. Bilimsel sonuçlara göre, 12 sultan, 1 hanedan büyüğü, 1 melik (şehzade), hanedana mensup 2 kadın ve 1 kız çocuğuna ait naaşın tomografi sonuçlarıyla silikon heykeller hazırlandı.

DNA'yla geçmişe dokunuş: Selçuklu Sultanları - Resim: 9

Kıyafetler için ise dönemin kumaşları özel koleksiyonlardan ve müzelerden alınan örneklere göre, tarihi verilere uygun olarak düzenleme işlemi, iplik analiziyle rengine ve dokusuna kadar araştırılarak dokutturuldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN