İBB tarafından İstiklal Caddesi’ne değer katmak için restorasyonuna başlanan Beyoğlu Sineması, Muammer Karaca Tiyatrosu, Botter Apartmanı ve Metro Han’da çalışmalar tarihi dokusu muhafaza edilerek sürüyor. 1994 yılında kurulan Eurimages Avrupa Sineması üyeliğine Türkiye’den kabul edilen ilk sinemada incelemelerde bulunan İBB Başkanı İmamoğlu “Çalışmaların tamamlanmasının ardından Beyoğlu eski sanat dolu günlerine tekrar kavuşacak” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras ekipleri tarafından İstiklal Caddesi’ne değer katmak adına restorasyonu başlatılan Beyoğlu Sineması, Muammer Karaca Tiyatrosu, Botter Apartmanı ve Metro Han’da çalışmalar ince elenip sık dokunarak devam ediyor. Çalışmaları İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazetecilerle birlikte inceledi. 1994 yılında Avrupa Birliği çatısı altında oluşturulan Eurimages Avrupa Sineması üyeliğine Türkiye’den kabul edilen ilk sinema işletmesi olan Beyoğlu Sineması, İBB tarafından kiralanarak İstiklal boyunca devam edecek Beyoğlu hafızasının simge mekânlarından biri olma özelliğini sürdürecek. Çalışmaların ardından sinema özelliğini devam ettirecek.
BÜYÜK BİR KÜLTÜR ZENGİNLİ
Beyoğlu Sineması’nın çok kıymetli bir yapı olduğunu belirten İmamoğlu “Her şeyden önce İstanbul’un birçok noktasını insan geçmişine baktığında o perdeyi araladığında gerçekten ne kadar büyük bir zenginlikle bir arada olduğunu hissedebiliyor, yaşayabiliyor. Burası 20. yüzyılın başlarına doğru giden bir tarihe sahip bir alan aslında ve o süreçten bugüne; isim değişiklikleri, yangınlar, kapanmalar, açılmalar vesaire yaşanmış ama her şeyden önce muazzam anılar biriktirmiş bir yer Beyoğlu Sineması. Biz tabii bu tür noktalara özenli eğiliyoruz gerçekten ama kurumsal ama manevi ama bazı sponsorluklar üreterek fedakarlıklar yapıyor ve bu tür alanların maddiyatla ölçülemeyecek kadar topluma moral katacağını, moral vereceğini biliyoruz” dedi.
BEYOĞLU SANATLA ANILMALI
Beyoğlu’nun yaşanan kötü olaylarla değil sanat, buluşma, kültürle anılmasını istediklerini belirten İmamoğlu “Bütün bunları aslında 29 Kasım’da Beyoğlu’nun stratejisini anlatmak, Beyoğlu’nun vizyonunu ortaya koymak adına bir toplantıda daha bütüncül olarak sizlerle ve kamuoyuyla da paylaşacağım ki orada Ses Tiyatrosu’nda buluşacağız. İstiklal Caddesi, Beyoğlu, Pera bana göre dünyanın en eski serbest bölge ticaretinin yapıldığı bir alan. İstanbul’un imparatorluklar şehri olarak kendi içinde kurguladığı Suriçi diye tariflediğimiz ya da Fatih ilçesinin sınırlarını şu anda teşkil eden bölümünün bir başka yakası diye düşüneceğimiz bu alanda sosyal yaşam, sosyal hayat yani orada bir devlet kurgusu, devlet yapısı ama bu bölgede de sosyal yaşam, kültürel yaşam, ticaret, sanat birçok alanda muazzam anılar biriktirmiş. Binlerce yıllık tarihi olan bir kentin önemli bir noktası. Biz bugün İstiklal Caddesi’nin veya Beyoğlu’nun başka tariflerle değil ve özgürlüklerle buluşmalarla, kültürle, sanatla anılan bir bölge olmasını çok istiyoruz. Bununla ilgili de sizinle her adımımı paylaşıyorum” ifadesini kullandı.
İBB, KAPANMASINI ENGELLEMİŞ OLDU
Beyoğlu Sineması hakkında konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise “Bugün itibarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beyoğlu Sineması’nın kapanmasını engellemiş oldu ve burada yeni işletmeci olarak Kültür ve sanatın destekçisi olacak bir modelle Taksim’de İstiklal Caddesi’nde Beyoğlu Sinemasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Beyoğlu Sineması adını da yaşatarak bir sinema evi olarak gösterimlere, buluşmalara, kültürel yan yana geliştir. Ev sahipliği yapacak şekilde değerlendireceği bir projeyle kapanmasını engellemiş oldu” dedi.