Merkez Bankası'nın, Temmuz ayı tüketici fiyatları enflasyonuna ilişkin aylık fiyat gelişmeleri raporunda kırmızı et fiyatlarında devam eden yükselişin, gıda fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam ettiğine dikkat çekti
Merkez Bankası'nın, Temmuz ayı tüketici fiyatları enflasyonuna ilişkin aylık fiyat gelişmeleri raporunda, taze meyve sebze fiyatlarındaki düzeltme eğiliminin sürdüğü belirtilerek, "Buna karşılık kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin sürmesi gıda ve yemek hizmetleri fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etti; sonuç olarak gıda grubu yıllık enflasyonu bir önceki aya kıyasla yatay seyretti" denildi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre, Haziran sonunda yüzde 7.2 olan yıllık enflasyon, yüzde 6.81 düzeyine geriledi. TÜİK verilerne göre, enflasyon yılın ilk yedi aylık döneminde yüzde 4.85 ve on iki aylık ortalamalara göre de yüzde 8.07 olarak gerçekleşti.
Mal grubu enflasyonu sınırlı oranda yükseldi
Döviz kuru etkilerine bağlı olarak temel mal grubu enflasyonu sınırlı bir oranda yükselirken hizmet enflasyonunun gerilediği ifade edilen raporda, "Bu doğrultuda, çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu ve ana eğiliminde bir miktar iyileşme gözlendu" denildi.
Raporda, "Petrol fiyatlarındaki düşüşlerin belirginleşmesiyle birlikte enerji grubunda yıllık enflasyonun düştü" diye eklendi. Dünyanın en çok petrol tüketen ekonomilerinden Çin'de büyümenin yavaşladığına ilişkin belirtilerin etkisiyle petrol fiyatlarında düşüş hız kazandı. Türkiye'nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede temel ölçü olarak kullandığı Brent petrolün varil fiyatı geçen Nisan ayı ortasından bu yana ilk kez 50 doların altına geriledi.
İSTANBUL/DHA