Kahramanmaraş'ta 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. KARAR TV ekranlarında konuşan İTÜ Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak yaşanan depremi değerlendirdi. Prof. Yaltırak, "5-6 yıllık 'deprem yönetmeliğine uygun' binalar yıkıldı. Medyada her gün cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışılıyor. Bu yaşanan deprem bize bir uyarı. Doğanın içindeki bu enerji koptuğu zaman ne ülkeniz, ne yemeğiniz, ne partiniz, ne koltuğunuz kalır. Şu anda yapılan haritanın eski olduğu görülüyor" ifadelerini kullandı.
MERVE ŞİŞMAN
AFAD'ın verilerine göre Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 04:17'de gerçekleşen deprem ülkenin birçok noktasından hissedildi. Deprem Hatay ,Gaziantep, Malatya, Adana, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye, Adıyaman'ı çok şiddetli etkiledi. En büyüğü 6.6 olan 66 artçı deprem yaşandı. Yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları devam ederken AFAD ölü ve yaralı sayısını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD Merkezi'nde depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 912 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 5 bin 385 vatandaşın ise yaralandığını açıkladı.
Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak ile KARAR TV ekranlarında canlı yayın gerçekleştirdi. Prof. Yaltırak, "Doğanın içindeki bu enerji koptuğu zaman ne ülkeniz, ne yemeğiniz, ne partiniz, ne koltuğunuz kalır. Fay hatları için bilim yoluyla önlem alıp, ülkenin fay haritalarını yenileyebilirsiniz. Şu anda yapılan haritanın eski olduğu görülüyor" şeklinde konuştu.
"DEPREM BÜYÜK OLUNCA ÜRETTİĞİ İVMELER ÇOK OLUR"
'Deprem bu kadar büyük bir alanı nasıl etkiledi?' sorusuna Prof. Cenk Yaltırak, "Depremin büyüklüğüne 7.4 diyor herkes ama değil. Dünya'da beş tane saygın uzak istasyondan veri toplayan kurum 7.8 - 7.9 gibi değerler veriyorsa, o zaman 7.4 dediğiniz değeri gözden geçireceksiniz. Deprem büyük olunca ürettiği ivmelerde çok olur ve çok uzaklarda da deprem meydana gelir. Merkez üssüne Gaziantep 40 kilometre ama bunun dışında Hatay'da, Adana'da, Diyarbakır'da çok geniş bir biçimde hasar bilgisi geliyor. AFAD 7.7 değerinde revize verdi" şeklinde konuştu.
"DOĞANIN İÇİNDEKİ BU ENERJİ KOPTUĞU ZAMAN..."
Yaşanan gelişmeleri yorumlayan İTÜ Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, "Türkiye Cumhuriyeti'nin başına gelmiş en kötü olaylardan biridir. Medyada her gün cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışılıyor. Bu yaşanan deprem bize bir uyarı. Doğanın içindeki bu enerji koptuğu zaman ne ülkeniz, ne yemeğiniz, ne partiniz, ne koltuğunuz kalır. Deprem olduğunda sadece uzman görüşlerine yer veriliyor. Halbuki bu depremler olmadan uzmanların araştırmalarına yer verilmeli. Fay hatları için bilim yoluyla önlem alıp, ülkenin fay haritalarını yenileyebilirsiniz. Şu anda yapılan haritanın eski olduğu görülüyor. Eski haritaya dayanan deprem senaryolarını iptal edip yeni deprem senaryoları yapabilirsiniz. O deprem senaryoları üzerinden bina yaparsınız. Oluşacak ivmeleri modellersiniz. Bir kentte oradaki depremle yıkılıp yıkılamayacağına karar verirsiniz. Kurumsal olarak dikkate alınmıyor. Biz 21. yüzyılın bilimiyle hareket etmek zorundayız" dedi.
"BEN YİNE BİNADAYIM DİYENLERİ UYARIYORUM"
10 ilde hissedilen deprem hakkında KARAR TV ekranlarında konuşan İTÜ Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, "5-6 yıllık 'deprem yönetmeliğine uygun' binalar yıkılmış. İstanbul ve Marmara Bölgesi için 'ben yeni binadayım' diyen insanları sürekli uyarıyorum. Çünkü tasarım ivmeleriniz doğru olmayabilir. Ülkemizin insanları ölmesin bir kişinin bile canı çok kıymetli. Benim çalıştığım çok üst düzey bir fay haritası var. Eski fay haritasını yapanlar bu fay haritasını kesinlikle tartışmıyorlar, yok sayıyorlar. Çünkü kendileri 2001 model" ifadelerini kullandı.