Metrelerce derinlikte saklanan Mesudiye gilik peynirinin sırrı

Metrelerce derinlikte saklanan Mesudiye gilik peynirinin sırrı

Ordu'nun Mesudiye ilçesine has gilik peynirine yoğun talep var. Mağarada aylarca bekletildikten sonra satışa sunulan bu özel peynir hangi malzemelerle nasıl yapılıyor? Gilik peyniri mağarada ne kadar süre bekletiliyor? İşte, detaylar...

Gilik peyniri, Ordu'nun Mesudiye ilçesine özgü bir peynir çeşidi. Bu peynirin en dikkat çeken özelliği; mağarada 3-6 ay arasında bekletilerek, yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra satışa çıkarılmasıdır. Gilik peyniri, taze sütten maya ile kesilerek yapılan ve Erzincan tulum peynirine benzeyen bir peynir. Mağarada küplerin içerisinde bekletilen peynirin satış fiyatı, muhafaza edildiği küp ile birlikte 50-60 lira civarında.

GİLİK PEYNİRİ NEDEN MAĞARADA SAKLANIYOR?

Gilik peyniri hakkında bilgi veren, Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, son yıllarda yaptıkları çalışmalar ve yatırımlarla, ilçeye has gilik peynirinin üretimini artırdıklarını ifade etti. Gilik peynirinin mağarada bırakılmasının çok eskilere dayandığını paylaşan Gül, "Atalarımız ve dedelerimiz o yıllarda yeterli soğutmanın olmaması nedeniyle özellikle toprağı ve mağaraları kullanmışlar. Böylece hem bu peynire lezzet katmışlar hem de uzun ömürlü kalmasını sağlamışlar" diye konuştu.

İsa Gül, belediye olarak bu dönemde de aynı yöntemi devam ettirdiklerini vurgulayarak, "Biz de yaylalarda yetişen kekik otlarından beslenen hayvanlarımızın sütünden elde ettiğimiz yöresel gilik peynirimizi yapmayı sürdürüyoruz" dedi.

Yaklaşık 3 yıl önce kurdukları tesiste, yöre insanına istihdam sağladıklarını aktaran Belediye Başkanı, "Bu tesiste üretilen peynir, topraktan imal edilen küplere basılıyor. Daha sonra bu peyniri en az 3, en fazla 6 ay mağaraya koyup saklıyoruz. Mağarada saklanan peynirin lezzetine lezzet katarak vatandaşa sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

1-006.jpg

BİR YILDA 50 TON GİLİK PEYNİRİ

İsa Gül, mağara şartlarında istenilen kıvama gelen peyniri çeşitli noktalarda küpüyle birlikte 50 ve 60 liradan satışa sunduklarını dile getirdi. Tesiste yılda yaklaşık 50 tona yakın gilik peyniri imal edildiğini belirten Gül, peynire ilginin her geçen yıl arttığını, bu nedenle de üretim miktarını daha da yükseltmek istediklerini vurguladı. Gül, peynirin tescillenerek coğrafi işaret alması için çalıştıklarını belirterek, "Bu konuda müracaatlarımız devam ediyor. İnanıyoruz ki yakın zamanda bununla ilgili de sonuç alacağız" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN