Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, çocukluk yıllarından itibaren musikiye olan ilgisini ilerleyen yaşlarında tutkuya dönüştürerek, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki öğrencilik yıllarında üniversite korosunda çeşitli çalışmalar ve koro solistliği yaptı. 1950 yılında radyo sanatçılığı imtihanını kazanarak, İstanbul radyosu cemiyetine katıldı. Türk musikisini profesyonel biçimde icra etmesinin yanında kadın hastalıkları ve doğum uzman doktoru olarak tıp dünyasına da katkılar sağladı.
Devlet sanatçısı unvanını 1991 yılında alan Alaeddin Yavaşca’nın dini ve din dışı, saz ve söz eseri olarak 600 civarında civarında bestesi bulunuyor. Ayin-i şeriften, çocuk şarkısına uzanan geniş bir bestekârlık yelpazesi var. 1967 yılından beri çeşitli koroları yöneterek şeflik görevinde de bulundu. 1976 yılında kurulan ve eğitim vermeye başlayan Türk Müziği Devlet Konservatuvarı'nda öğretim üyeliği ve ses bölümü başkanlığı da yaptı.
ALAEDDİN YAVAŞCA'NIN HAYAT HİKAYESİ
Kilis'te 1 Mart 1926 tarihinde dünyaya gelen Alaeddin Yavaşca, dört çocuklu bir anne babanın beşinci evladı olarak doğdu. Biri doktor, diğeri avukat iki ağabeyi ve Saime, Saliha adlarında iki ablası vardı. Ailenin,1675 yılında Yavaşca Süleyman Çelebi’nin tanzim ettiği Vakıfnamesi bulunur.
Babası Kilisli Şair Yavaşcazade Sezai Efendi'nin oğlu Hacı Cemil Efendi, Annesi ise Kınoğlu Kadri Efendi'nin kızı Enver Hanım.
Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulu’nu bitirdikten sonra lise birinci sınıfa Konya Lisesi'nde yatılı olarak başlayıp, 2 ve 3. sınıfları İstanbul Erkek Lisesi'nde birincilikle tamamlayıp 1945'de mezun oldu. İstanbul Üniversitesi'ne giriş imtihanını kazanarak Tıp Fakültesine başladı. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. İstanbul’daki birçok hastanede doktorluk ve yöneticilik yaptı.
ALAEDDİN YAVAŞCA'NIN KARİYERİ
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduğu 1951 senesinde kadın hastalıkları ve doğum ihtisası yapmaya başladı. 1955 yılında kadın hastalıkları ve doğum mütehassıs hekim olduktan sonra sırası ile Kasımpaşa Askeri Deniz Hastanesi, Zeynep Kamil Doğumevi, Taksim İlk Yardım Hastanesi, Şişli Etfal Hastanesi'nde Başasistanlık ve Şef Muavinliği görevlerini yaptı.
1969 yılında açılan Vakıf Gureba Hastanesi Şeflik imtihanına girerek, imtihanı kazanıp o tarihten 1976 yılına kadar adı geçen Hastanede Kadın Doğum Kliniği Şefliği yaparak, bu hastanede bulunmayan doğum bölümünü kurdu.
1976 yılında Haseki Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Şefliğine naklen atandı.
Son olarak da 1985 yılında başhekim olduğu Haseki Hastanesi'nden 1990 yılında emekli oldu. Bir süre muayenehane açarak, serbest hekimlik de yaptı.
Alaeddin Yavaşca, Askeri hizmetini Kasımpaşa Askeri Deniz Hastanesi'nde 1955 yılında doktor olarak yaptı.
Prof.Dr. Alaeddin Yavaşca, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın 19.03.1990 tarihli yazısıyla, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Profesörlüğüne atanarak, konservatuarın Ses Eğitimi Bölüm Başkanlığı'nı devam ettirdi. 2005 yılı Nisan ayı sonunda İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan yaş haddinden ikinci defa emekli olarak ayrılarak Haliç Üniversitesi’nde göreve başladı.
Prof. Dr. Yavaşca 1980 yılında Birleşik Amerika Baltimor şehrindeki Johns Hopkins Üniversitesi Hastanesi'nde "İdarecilik ve Aile Planlama Kurslarını" bitirmiştir.
Prof. Dr. Yavaşca'nın meslek hayatı esnasında Tıp Dünyası, Şişli Hastanesi Bülteni, Zeynep Kamil Hastanesi Bülteni, Vakıf Gureba Bülteni, Haseki Tıp Bülteni, Sağlık Bakanlığı Bülteninde yayınlanmış 54 bilimsel neşriyatı bulunmakta.
ALAEDDİN YAVAŞCA'NIN MUSİKİ YAŞAMI
Prof.Dr. Alaeddin Yavaşca'nın musiki öyküsü, doğduğu ve ailece bağlı bulunduğu Kilis'te küçük yaşlarda başladı. Henüz 8 yaşındayken o sıralarda ortaokulda hoca olan Zihni Çelikalp'ten Batı Mûsikisi keman dersleri alan Yavasca, İstanbul'a gittikten sonra; Saadeddin Kaynak, Münir Nureddin Selçuk, Dr. Subhi Ezgi, Hüseyin Sadeddin Arel, Zeki Arif Ataergin, Nuri Halil Poyraz, Refik Fersan, Mes'ud Cemil, Ekrem Karadeniz, Dede Süleyman Erguner, Dr. Selahaddin Tanur, Hakkı Süha Gezgin, S. Ziya Özbekkan, Fehmi Tokay, İ. Hakkı Nebiloğlu, Salih Murat Uzdilek, Artaki Candan gibi üstatlardan Türk musıkîsine dair incelikleri öğrenerek kendisini yetiştirdi.
İstanbul Belediye Konservatuarı, İleri Türk Musikisi Konservatuarı, İstanbul Üniversitesi Korosu gibi kuruluşlarda icra kabiliyetini ve musiki bilgisini geliştirdikten sonra 1950 yılında açılan imtihanı kazanarak İstanbul Radyosunda solist icracı oldu. İlk eserini 1951 yılında besteledi.
Zamanla Türkiye Radyoları'nda ve TRT Bünyesinde “Danışma, Denetleme ve Repertuar Kurullarında üyelik ve başkanlık dahil önemli görevler aldı. 1967'den bu yana solistliği yanında Koro Yöneticiliği de(Klasik Türk Musikisi Erkekler Korosu ve Beraber Şarkılar)yaptı. Ayrıca belirli zaman aralıklarıyla Türkiye Radyolarına alınan stajyerlerin hocalığını yaptı ve onların sanatçı olmalarına katkı sağladı.
Bu faaliyetlerinin dışında, Milli Eğitim Bakanlığının 'Türk Musikisi Araştırma, Değerlendirme ve İnceleme Kurulu'nda, Devlet Planlama'nın 5. Beş yıllık Türk Musikisi Eğitimi Komisyonunda üyelik hizmeti verdi.
Gaziantep Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından Fahri Doktora Unvanı verilerek 1991 Yılında Devlet Sanatçısı olarak ödüllendirildi.
Türkiye Yazarlar Birliği de 1993 yılında sanatçıyı yılın kültür adamı olarak belirledi.
ALAEDDİN YAVAŞCA'NIN ÖZEL YAŞAMI
1965 senesinde doğan Alaeddin Yavaşca, 23.12.2021 tarihinde, 95 yaşında İstanbul'da vefat etti.
İstanbul'un Beşiktaş semtinde kendi adının verildiği sokakta ikamet etti.
26 Mart 1980 tarihinde Ayten Yavaşca ile evlendi.
ALAEDDİN YAVASCA'NIN ESERLERİ
* Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
* Ümitsiz bir aşka düştüm
* Ne günah etse açılmaz iki gönlüm arası
* Nerde o günler nerde
* Kız sen ne güzelsin sana gençler tapacaklar
* Boğaziçi şen gönüller yatağı
* Gönlümü aldın güzel
* Ağlar Gezerim Sahili
* Ayrılıktan başka var mıdır söze hacet
* Kimseyi böyle perişan etme Allah'ım yeter
* Ruhum su gelen yılda bile mâziyi andı
* Şen gözlerinle yüzüme bir baktın
* Sarı mimozamsın sen benim
* Gülen gözlerinin manası derin
* Kimdir bu kadın saçları ak beni sararmış
* Saçlarını yüzüne dökerek
* Gölümün bülbülüsün aşk bahçemin gülüsün
* Mavi gök mavi deniz
* Ne bildin kıymetin, ne bildin kıymetim
* Geçmesin günümüz sevgilim yasla
* Bu şarkı sana ait sevgili dinle
* Senden uzak günlerim zindan oluyor
* Şimdi bahara erdim
* Sevgi deli gönülden gönüle bir akıştır
* Bana nasıl vazgeç dersin, bir garip âşığım ben
* Gözlerini gördüğüm an
* Bu tatsız akşam saatinde
Alaeddin Yavaşca’nın; Kök, Mûsıkî Mecmuası, Mızrap, Mûsıkî ve Nota Mecmuası dergilerinde ve çeşitli gazetelerde çıkan yazıları bulunuyor.
Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi için kaleme aldığı ansiklopedi maddelerinin yanı sıra 'Türk Mûsıkîsinde Kompozisyon ve Beste Biçimleri' adlı bir de kitabı bulunuyor.