Hızlı konuşanlar ses teli hastalığına yakalanabilir

Hızlı konuşanlar ses teli hastalığına yakalanabilir

Günlük hayatında hızlı konuşanlara doktorlardan uyarı geldi. Heyecanlı konuşkan yapıya sahip olanlar ses teli hastalıklarına yakalanabilir.

Uzmanlar, sesin yanlış kullanılmasının hayatı olumsuz etkileyen ses teli hastalıklarına yol açabileceğine dikkat çekiyor. Op. Dr. Ümit Filiz, nefes almadan ve hızlı konuşanlarda, heyecanlı, konuşkan aile yapısı içerisinde yetişen kişilerde ses tellerinde rahatsızlık oluşabildiğini söyledi.

İzmir’deki ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ümit Filiz, ses kısıklığının önemsenmesi ve iki haftadan uzun süre bu şikayeti yaşayanların bir uzmana başvurması gerektiğini belirtti. Sesi yanlış kullanma alışkanlığı olan ya da aşırı konuşan kişilerde ses teli rahatsızlıkları oluşabildiğine dikkat çeken Op. Dr. Filiz, "Nefes almadan konuşmaya başlamak, noktaya, virgüle dikkat etmeden konuşmak, gürültülü ortamlarda sohbet etmek, heyecanlı, konuşkan aile yapısı (Akdeniz Tipi) içerisinde yetişmek, ailede işitme kaybı olan bireyden ötürü yüksek sesle konuşma ihtiyacı nedeniyle ses tellerinde rahatsızlık gelişebilir. Meslekleri nedeniyle de ses telleri rahatsızlananlar olabilir. Sesin çok zorlanıldığı call center, pazarlama sektörü ya da şarkıcılarda da ses telleri hastalığı görülebilir. Klimalı ortamda çalışmak, hava kirliliği, reflü hastalığı da ses teli hastalıklarına zemin hazırlayabilir" dedi.

15-11/19/ses-kisiklgi-olan-hasta-doktora-ne-zaman-basvumali.jpg

Kadınlarda erkeksi ses

Ses teli hastalıklarının en belirgin belirtisinin ses kısıklığı olduğuna dikkat çeken Dr. Filiz, "Ancak ses kısıklığı kimi zaman seste çatallanma gibi, kimi zaman hiç ses çıkartamama, seste yorulma gibi görülebilir. Bu bölgede oluşacak rahatsızlıklarda öksürük, soluk almada zorlanma, yutma güçlüğü, boğazda yanma, yabancı cisim hissi gibi şikayetler de ­oluşabilir. Birçok faktör ses teli rahatsızlıklarına yol açabilir" diye konuştu.

15-11/19/ses-kisilmasi-nedenleri-nelerdir.jpg
Sürekli sigara dumanına maruz kalmanın ses teli mukozasının zemininin bozulmasına yol açtığını ve bu durumun zamanla gırtlak kanserinin gelişmesine zemin hazırladığını anlatan Dr. Filiz, "Erken yaşta sigaraya başlamış olmak, ailede kanser öyküsü olması da gırtlak kanseri oluşumu riskini artırıyor. Çok sigara içen kadınlarda erkeksi bir ses oluşur. Bu durum ses tellerinin su toplamasıyla seyreden bir rahatsızlığa da yol açabiliyor. Bu hastalığın tedavisi için hastanın mutlaka sigarayı bırakması gerekiyor. Toplumda sık rastlanır, telefonda konuştuğunuz kişiyi erkek zannedersiniz ama bayan olduğunu anlarsınız. Bu tabloda ses teli bir balon gibi şişiyor. Bu durum bir süre sonra nefes darlığına da yol açabiliyor. Ses telindeki her olumsuzluk bizim nefes almamızı da olumsuz etkileyebiliyor. Profesyonel ses kullanıcılarının herkesin olduğu gibi sigaradan uzak durması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Ses kısıklığı birçok hastalığın habercisi

Ses kısıklıklarının küçümsememesi gerektiğinin altını çizen Dr. Filiz, şunları söyledi:

“Ses kısıklığı gırtlak, tiroit, akciğer, boyun, beyin kanserlerinin belirtisi olabilir. Reflünün de ilk bulgusu olabilir. Beyindeki sinir sistemi ses tellerinin hareket etmesini sağlıyor. Bir damar anevrizması, akciğerdeki bir tümör bu sinire baskı yaparak sesin kısılmasına yol açabiliyor. Beyinde yer kaplayan bir tümör de ses teli felcine yol açabilir. Ses kısıklığı rahatsızlığı incelenirken bu riskler de göze alınmalı.”

İZMİR/İHA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN