Ispanaktaki kum ve toprağı anında yok edecek! Bu yöntemle temizlenince bir tane bile kalmıyor

Ispanaktaki kum ve toprağı anında yok edecek! Bu yöntemle temizlenince bir tane bile kalmıyor

Kış aylarının olmazsa olmazlarından olan ıspanağı yemesi keyifli olsa da temizlemesi epey zahmetli. Ancak bu yöntem ıspanaktaki kum ve toprağı anında yok edecek. İddia ediyoruz ki ıspanaktaki kumlardan, bu yöntemle temizlenince bir tane bile kalmıyor. İşte detaylar…

Ispanak, kış sebzeleri arasında en faydalılarından biri olarak öne çıkıyor. A, C, B, E, K vitaminleri ve demir açısından zengin olan ıspanak, sağlıklı bir diyetin vazgeçilmez bir parçasıdır. Ancak, ıspanakları sofralarımıza eklemeden önce doğru bir şekilde temizlemek ve saklamak, sağlığımız için büyük önem taşır. İşte ıspanak nasıl temizlenir ve nasıl saklanır? sorularının yanıtları.

ISPANAK NASIL TEMİZLENİR?

Ispanak, toprak, zirai ilaçlar ve mikroplardan arındırılmalıdır. Basit bir suyla durulama yeterli olmayabilir. İşte adım adım ıspanak temizleme işlemi:

  1. Büyük Bir Kaba Su Doldurun: Öncelikle büyük bir kaba su ekleyin ve yarım su bardağı elma ya da üzüm sirkesi ekleyin. Alternatif olarak, karbonat da kullanabilirsiniz.
  2. Ispanakları Bekletin: Köklerini kestiğiniz ıspanakları yapraklarıyla birlikte sirkeli suyun içine bırakın ve yarım saat bekletin. Bu süre zarfında, kum ve pislik suyun dibine çökecektir.
  3. Yıkama İşlemini Tekrarlayın: Yarım saatin sonunda ıspanak yapraklarını alın ve içinde temiz su bulunan başka bir kaba aktarın. Kabın dibinde kum kalmayana kadar bu işlemi birkaç kez tekrarlayın.
  4. Kurulama: Ispanak yapraklarının ıslak kalmaması için onları derin bir süzgeçte kurutmanız önemlidir. Islak yapraklar, bakterilerin üremesi için uygun bir ortam yaratabilir.

ispanak-nasil-temizlenir-1.jpg

ISPANAK NASIL SAKLANIR?

Doğru saklama koşulları altında ıspanak, buzdolabında birkaç gün tazeliğini koruyabilir. İşte en iyi saklama yöntemleri:

1. Nemli Kağıt Havlu Yöntemi

  • Ispanak yapraklarını nazikçe yıkayıp fazla suyunu süzdürün.

  • Yaprakları nemli bir kağıt havlu ile sarın; bu, nem dengesini korumasına yardımcı olur.
  • Sarılı ıspanakları bir plastik torbaya koyun, fakat torbayı tamamen kapatmayın. Bu şekilde hava sirkülasyonu sağlanır.
  • Buzdolabının sebzelik bölümünde saklayın.

2. Hava Geçirmez Kap Yöntemi

  • Ispanak yapraklarını yıkayıp, suyunu iyice süzdürdükten sonra kurulayın.

  • Ispanakları hava geçirmez bir kap içerisine yerleştirin. Kap içerisine bir kağıt havlu koyarak, nemi emmesini sağlayabilirsiniz.
  • Kapaklı bir şekilde buzdolabında saklayın.

3. Yıkamadan Saklama

  • Eğer ıspanakları hemen kullanmayı düşünmüyorsanız, yıkamadan saklamak en iyisi olabilir. Bu, nemin bozulma süresini uzatır.

  • Ispanakları orijinal ambalajında veya kağıt torba içinde buzdolabının sebzelik bölümünde saklayın. Kullanmadan önce yıkayıp hazırlayın.

4. Dondurucuda Saklama

  • Uzun süreli saklama için ıspanakları dondurabilirsiniz. Önce yaprakları hafifçe haşlayın (blanşe edin) yaklaşık 1-2 dakika.

  • Ardından, ıspanakları soğuk suya batırarak şoklayın. Bu, pişme işlemini durdurur ve renklerini korur.
  • Fazla suyunu süzdürdükten sonra, hava geçirmez kaplara veya dondurucu poşetlerine koyun. Dondurucuda saklayın; bu şekilde aylarca taze kalabilir.

ispanak-nasil-temizlenir-2.jpg

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ispanak gibi yapraklı yeşillikleri saklarken, yaprakların ezilmemesine ve fazla sıkıştırılmamasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca, saklama süresi boyunca arada bir kontrol ederek, bozulmaya başlayan yaprakları çıkararak kalan ıspanağın daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN