Zorunluluklar insanı bir şey yapmaktan uzak tutan olguların başında gelir. Merak ise tam tersi, bir olgunun içine çeken, düşünmeye sevk eden düşünüş biçimidir.
İnsanoğlunun gelişiminin altındaki en büyük sebeplerden birisi meraktır. Felsefenin doğuşu ve yükselişi, bilimi ve teknolojik gelişmeleri olumlu etkilediği gibi, toplumsal veya bireysel olguları da olumlu etkileyerek, insanoğlunun gelişimini yükseltmiştir. Felsefenin temelinde ise merak vardır. Merak etmeden düşünmek, boş bir düşünüş olarak geçmektedir.
Genel kültür ile bu bahsedilen şeylerin ne ilgisi var diye düşünecek olursak, örnek vermek gerekirse Türkiye'deki genel kültür algısı, KPSS'ye dayalı bir şekilde gelişmektedir. İnsanlar sınavlarda daha fazla puan almak için "zoraki" bir biçimde genel kültürü öğrenmeye çalışmaktadır. Ancak bu sadece sınava kadar zihinleri kurcalayıp, sınavdan sonra çöpe atılmaktadır. Genel kültür ise hayatımızda büyük bir öneme sahiptir. Genel kültür yalnızca kendi entelektüel seviyemizi etkilemez. İlişkilerimizi, sohbet ederken seçtiğimiz konuları, hayata bakış açımızı da etkilemektedir. Merak ile yola çıkılarak öğrenilecek her bilgi, her genel kültür bilgisi, bizi değiştireceği gibi hayatımıza da etki edecektir.
GENEL KÜLTÜRÜ YÖNETEN EN BÜYÜK ŞEY
Genel kültürü yöneten en büyük şey merak ve o bilginin bize sağlayabileceği faydalardır. Pragmatist bir bakış açısı gibi gözükse de bunun yanlışlanabilirliği oldukça azdır. Genel kültür hayatımızın her noktasında bir şekilde işimize yarayacaktır.
Örneğin bazı kişiler: "Ülkemizdeki madenleri bilsek ne olur, bilmesek ne olur?" gibi bir algı ile genel kültürden uzak durabilirler. Ancak bunu zoraki bir bilgi olarak değil de ülkemizin böyle değerli kaynaklarını bilmenin, bunlara yönelik yatırımları ve değerlerini görme açısından bireysel anlamda kazanç sağlayabileceği gibi bunu topluma da yöneltebiliriz. Genel kültürünüzün yüksek olması, sizden hem kendinizin hem de çevrenizin beklentilerini yükseltebileceği gibi bunu karşıladıkça kazanabileceğiniz özgüvenin de sağlayıcısı olabilmektedir.
İnsanlık tarihinin gelişim sürecine baktığımız zaman, gelişen toplumlardaki genel kültür seviyesinin yüksek olması dikkat çekici bir özelliktir. Tarihten, coğrafyadan, bilimden, sanattan, teknolojiden uzak kalan toplumlar yok olmaya veya değişerek başka bir kimlik kazanmaya zorlanmış, tarihin tozlu sayfalarında eriyip gitmiştir.
Toplum liderlerinin yönet ya da yok et algısı ile harekete geçmesinin altında yatan sebeplerden biri de budur. Yönetmek ya da o toplumu yok etmek. Eğer genel kültürü toplum bilinci içinde az yer kaplıyorsa, yönetmek yerini yok etmeye bırakmaktadır. Bu nedenle genel kültür bir insan için hem kendi adına hem de toplumu adına kazanabileceği en iyi bilgilerden büyük kısmını oluşturmaktadır.