Günümüz teknolojisi ile her türlü veriye dijital ortamdan hızlıca ve istenildiği her an ulaşmak mümkündür.
Bu hızlı ve fazla uğraş gerektirmeyen sürecin, bireyleri tembelliğe alıştırması ve yazının dijital ortamlarda hızlıca okunmasının ardından aynı hızda unutulduğu veya parça parça hatırlanması da muhtemeldir. Ayrıca, yoğun kirlilik sebebiyle, doğruluk ve gerçeklik hakkında kesin bir kanıya varmak zordur. Bu yolla elde edilen malumat, kültür düzeyini artırmak yerine, yanlış ve eksik bir donanıma sahip olmaya neden olacaktır. İstisnai bir örnek olarak, internet ile hayatımıza giren sosyal medya platformları hakkındaki kültür, yine internet üzerinden edinilir.
NOSTALJİK YÖNTEMLERİN KÜLTÜRE ETKİSİ
Dijital platformların henüz tavan yapmadığı ve popüler olmadığı dönemde, istenilen bilgi kitaplar, dergiler ve özellikle ansiklopedi vasıtasıyla daha uzun bir uğraşla öğreniliyordu. Bu zahmetli sürecin sonunda elde edilen malumatın daha akılda kalıcı olması dolayısıyla, kültür seviyesini artırma ihtimali de yüksektir. Ulaşılanın kaynaklarla desteklenmesi ise, doğru ve gerçekliği kesin bir kültür donanımına sahip olmayı sağlar.
MESLEK VE KÜLTÜR AYRIMINI DOĞRU YAPABİLMEK
Bireylerin yapmakta olduğu meslekleri hakkında geniş bir donanıma sahip olması ve geliştirmesi, mesleği konusundaki genel kültürünü artırmaz. Umumi kültür, özellikle icra edilmekte olan meslek dışındaki akla gelebilecek tüm konularda elde edilenler ile desteklenerek artırılır. Tarih, coğrafya, bilim, edebiyat, siyaset, sanat, spor ve din gibi evrensel niteliği olan kavramlar bu konulara dahil edilebilir.
İYİ BİR DİNLEYİCİ OLMANIN KÜLTÜRE ETKİSİ
Kişilerin bir araya gelerek gerçekleştirdiği organizasyonlar esnasında, iyi bir dinleyici olarak katılım sağlamak diğer kişilerin anlattıklarından ve tecrübelerinden yararlanmak için önemli bir fırsat olarak değerlendirilmektedir. Bu fırsat, daha sonra yazılı ve görsel kaynaklardan faydalanmak suretiyle kesinleştirilir.
Gelişigüzel ve dikkatten yoksun yapılan bir dinleme eylemi, yine eksik ve kalıcı olmayan veri alımına sebep olur. Aynı zamanda, dinleme eyleminin ardından teyit edilmeyen veriler, kültür seviyesinin artırılmasından ziyade sağlıksız ve altyapısı sağlam olmayan bir donanıma sahip olunmasına neden olur. Düğün, tiyatro, sinema, konser, yemek, gezi ve spor faaliyeti gibi insan katılımının yüksek olduğu organizasyonlar örnek olarak verilebilir.