Yaşı ilerleyen insanlarda zaman içerisinde bunama (demans) sorunu yaşanabiliyor. Bunamanın çeşitli nedenleri olmakla birlikte tedavisine dair henüz net yöntemler geliştirilemedi. Fakat uzmanlar, hem beslenme alışkanlıklarını değiştirerek hem yaşam rutinini değiştirerek bunamanın geciktirilebileceğini dile getiriyor. 2023 yılında yapılan bir araştırmada, bir meyveyi sık sık tüketen insanlarda bunama riskinin azaldığını tespit etti. İşte, bunamaya (demans) karşı yenmesi gereken o meyve...
ABD'li bilim insanlarının yaptığı bir çalışmaya göre, düzenli olarak çilek tüketmek, ileri yaşlarda demans riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Hakemli bilimsel dergi Nutrients'te yayımlanan çalışmaya 50 ile 65 yaşlarında, aşırı kilolu ve hafif düzeyde bilişsel gerileme yaşadığını bildiren 30 kişi dahil edildi.
University of Cincinnati'den araştırmacılar, çalışmanın başlamasından iki hafta önce, katılımcılardan herhangi bir meyve veya meyveden yapılmış ürünü yememelerini talep etti.
3 AY SÜREN TESTE TÂBİ TUTULDULAR
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, çalışma başladıktan sonra 12 hafta boyunca herkese bir bardak suya karıştırılacak toz takviyeler verildi.
Katılımcıların yarısının suyuna bir bardak çileğe eşdeğer toz, diğer yarısına da plasebo eklendi. Hastalara uzun süreli hafıza gibi belirli bilişsel yetenekleri ölçen testler yapıldı.
YABAN MERSİNİ DE ÇİLEK GİBİ AYNI FAYDAYI SAĞLIYOR
Bununla birlikte bilim insanları, çalışma boyunca katılımcıların ruh hallerini depresif hislerin yoğunluğunu ve metabolik verilerini takip etti.
12 haftanın sonunda çilek takviyesi alan kişilerin bilgileri hatırlamada daha az zorluk yaşadığı ve depresyon belirtilerinde gözle görülür bir azalma olduğu ortaya kondu.
Aynı ekip, 2022 yılında da yaptığı başka bir çalışmada, gizli şekere sahip orta yaşlı kişilerin günlük öğününe günlük yaban mersini eklemenin, onları bilişsel gerilemeye karşı korumaya yardımcı olabileceğini bulmuştu.
BİLİŞSEL YETENEKLERİ İYİLEŞTİRİYOR
Çalışmanın yazarlarından Robert Krikorian yaptığı açıklamada, "Hem çilek hem de yaban mersini, antosiyaninler adı verilen antioksidanlar içeriyor. Bu antioksidanlar, metabolik ve bilişsel yetenekleri iyileştirme gibi çeşitli konularda fayda sağlıyor" dedi.
Robert Krikorian, "Düzenli olarak çilek veya yaban mersini tüketenlerde yaşlanmaya bağlı bilişsel gerileme oranının daha yavaş olduğunu gösteren epidemiyolojik veriler var" ifadelerini kullandı.