Dünyadaki en büyük kemikli balık olarak biliniyor 80 yaşına kadar yaşıyor. Denizlerin devi olarak bilinen bu balığı yakalayanlar ise zengin oluyor. Bu balığın etinden değil pullarından yararlanılıyor değerine ise paha biçilemiyor.
En pahalı balıklar arasında yer alan dünyanın en büyük kemikli balığı Atlantik tarponunu yakalayan balıkçılar zengin oluyor. Diğer balıkların aksine etinden çok pulları değerli görülen bu balık dekorasyonun temel parçasını oluşturuyor. Güney Amerika yerel kültüründe ilaç olarak değerlendirilen Atlantik tarponu Amerika'dan Afrika kıyılarına kadar geniş bir bölgede yaşayan dev balık türü olarak bilinmektedir. Lezzetli etinin yanı sıra değerli pulları ile ün salmış bu balık denizlerin en değerlileri arasında yer alıyor.
ETİ DEĞİL PULU DEĞERLİ
Ticari balıkların aksine ekonomik değeri etinden ziyade pulları ile ünlü olan Atlantik tarponu, parlak ve dayanıklı yapısıyla dikkat çeken pulları ile ünlüdür. Dekoratif ürünlerde yaygın olarak kullanılan Atlantik tarponu, Brezilya gibi ülkelerde ezilmiş tarpon pulları, geleneksel tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
80 YILDAN DAHA UZUN SÜRE YAŞIYOR
Atlantik tarponunun etkileyici bir özelliği ise uzun yaşam süreleridir. Bilim insanları bazı bireylerin 80 yıldan daha fazla yaşayabildiğini tespit ederken tarponların yaşını belirlemenin ağaç yaşı belirlemek gibi halkalara dayandığını belirtti. Bilim insanları otolit adı verilen kulak taşlarındaki halkaları sayarak Bu bilgiye ulaşabildiklerini söyledi.
Tarkanların dayanıklı ve adaptasyona yetenekli yapılarının olduğunu belirten Uzmanlar uzun mesafeler kat eden bu balıkların düzenli olarak Panama Kanalı üzerinden Atlantik ve Pasifik Okyanusu arasında göç edebildiğini vurguladı. Tarponların hem çevresel değişimlere hem de zorlu koşulları olan uyum kabiliyeti herkesi şaşırtıyor.
KORUMA ALTINA ALINMALI
Aşırı avlanma ve habitat kaybı gibi ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalan balık türü için koruma çalışmaları başlatılması gerektiğini belirten uzmanlar, uluslararası işbirliği gerektiğine dikkat çekti. Türün devamlılığının hem deniz ekosistemi hem de kültürel miras açısından büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar yalnızca doğanın bir mucizesi değil aynı zamanda insanlığın sorumluluk bilincinin de test edildiği bir tür ile karşı karşıya kalındığını söyledi.