Bildiğiniz yakıtları unutun! Yemek artıklarından yakıt yapılacak: Dev proje için tarih verildi

Bildiğiniz yakıtları unutun! Yemek artıklarından yakıt yapılacak: Dev proje için tarih verildi

Bir yandan yemek artıklarının değerlendirileceği bir yandan ise karbon ayak izini azaltmaya yönelik bir çalışma yapılıyor. Bu kapsamda yeni bir yakıt türü ile dev bir projeye imza atmak hedefleniyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Haberglobal'den Ertan Altan'ın aktardığı Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Ajansı tarafından hazırlanan çalışmaya göre Hava yolculuğunun karbon ayak izini azaltma hedefi doğrultusunda, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) sistemine geçiş hız kazanıyor. Bu yeni yakıt türü, pandemi sonrası büyümeye başlayan hava trafiğinin çevresel etkilerini azaltmak için umut vaat ediyor. SAF’ın, havacılık sektöründe karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor.

yeni-proje-21.jpg

SAF NEDİR VE NASIL ÜRETİLİR?

Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı, esas olarak yenilenebilir biyokütle ve atık kaynaklarından üretiliyor. SAF, kullanılmış yemeklik yağlar, hayvansal atık yağlar, katı belediye atıkları ve özel enerji bitkilerinden elde edilebiliyor. Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Ajansı'nın hazırladığı rapora göre, SAF kullanımı fosil bazlı jet yakıtlarına kıyasla sera gazı emisyonlarını büyük ölçüde azaltabilir. SAF, biyokütle hammaddelerinin büyümesi sırasında bitkiler tarafından emilen karbondioksit ile eşit miktarda karbon salınımı yapıyor.

SAF'IN ÇEVRESEL VE PERFORMANS FAYDALARI

SAF, sadece karbon emisyonlarını azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda uçağın arkasındaki partikül madde emisyonlarını da önemli ölçüde azaltıyor. Araştırmalar, sadece yüzde 50 SAF karışımının partikül maddeyi yüzde 50-70 oranında azaltabileceğini gösteriyor. Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Ajansı, SAF’a geçişin, dünya çapında hava kalitesini artıracağını ve havacılıktan kaynaklanan ısınma etkilerini azaltacağını vurguluyor.

yeni-proje-23.jpg

GELECEK HEDEFLERİ VE YATIRIMLAR

ABD, 2030 yılına kadar yılda üç milyar galon ve 2050 yılına kadar havacılık yakıtı talebinin yüzde 100'ünü SAF ile karşılamayı hedefliyor. Bu hedeflere ulaşmak için politika desteği ve yeni üretim tesislerine yatırım yapılması gerektiği belirtiliyor. Atlantik'in her iki yakasında ve Asya’da, SAF'ı destekleyen politikalar uygulamaya başlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN