25 Ekim güneş tutulmasının hemen ardından, 8 Kasım 2022'de bir başka astronomik olay yaşandı. Tam ay tutulması 2022'de gerçekleşen son astronomik olay olacak ve ancak üç yıl sonra tekrar gerçekleşecek.
DÜNYANIN PEK ÇOK YERİNDE İZLENEBİLECEK
Ay tutulması dünyanın hemen hemen her yerinden izlenebilecek; ancak tutulmanın kısmi ve tam evrelerinin başlangıcı, fenomen ayın doğuşundan önce gerçekleşeceği için görülemeyecek.
TAM AY TUTULMASI NEDİR?
Dünya, güneş ile ay arasına yerleştirildiğinde ve ikincisine gölge düştüğünde tam bir ay tutulması meydana gelir. Gölge iki kısma ayrılır: dünyanın güneş ışığını tamamen engelleyen en karanlık gölgesi olan umbra ve güneş ışığının yalnızca bir kısmen engellendiği gölgenin en dıştaki kısmı olan penumbra.
Ay tutulması ancak hem dünyanın hem de ayın yörüngeleri aynı hizada olduğunda ve güneş ve ay dünyanın zıt uçlarında olduğunda gerçekleşebilir.
BU AY TUTULMASINI ÖZEL KILAN ŞEY NEDİR?
8 Kasım'daki ay tutulması bir kanlı ay - yani ayın kırmızımsı bir tonu olacak. Bu, ay tam gölgedeyken olur.
Rayleigh saçılması adı verilen ve ışığın bir ortamdaki parçacıklar tarafından dalga boyunda bir değişiklik olmaksızın saçılması olayı nedeniyle ay kırmızımsı bir renk alır. Gökyüzünün mavi görünmesinin nedeni de budur.
Ay, kendisine ulaşan tek güneş ışığı dünya atmosferinden geçtiği için tutulma sırasında kırmızıya döner. Güneş ışığı, atmosferdeki kırmızı rengi oluşturan toz veya bulutlar nedeniyle dağılır. Bir NASA raporuna göre, atmosferde ne kadar fazla parçacık varsa, renk o kadar güçlü olacaktır.
Tahiti'de cemiyet hayatını şoke eden kaza! Ünlü işkadını cruise gemisinden okyanusa düştü!