40 yıllık şoförler bile fark etmemiş! Arabanızdaki o çıkıntı bakın ne işe yarıyor? Önemsiz gibi duruyor ama…

40 yıllık şoförler bile fark etmemiş! Arabanızdaki o çıkıntı bakın ne işe yarıyor? Önemsiz gibi duruyor ama…

Arabalarda bulunan ve kimsenin fark etmediği o çıkıntının anlamını öğrenen şaştı kaldı. 40 yıllık şoförler bile şimdiye kadar nasıl fark etmedim diyor. Önemsiz gibi dursa da bakın ne işe yarıyormuş…

Arabaların ön panelinde yer alan ve birçok kişinin dikkatini bile çekmeyen öyle bir nokta var ki anlamını duyan şaşıp kalıyor. Modern otomobillerde gizlenmiş pek çok farklı mühendislik harikası yer alırken anlamını bilmediğimiz pek çok farklı detay da zaman içerisinde dikkat çekiyor. Ön cam kenarında görebileceğiniz siyah noktalardan oluşan şerit camın araca bağlı kalması da dahil olmak üzere pek çok işe yaramaktadır. Peki, araç panelinde bulunan çıkıntı ne işe yarıyor? İşte merak edilen sorunun yanıtı…

ARAÇ PANELİNDE YER ALAN ÇIKINTI NE İŞE YARIYOR?

Aracın ön paneli üzerinde yer alan ufak bir çıkıntı Belki de şimdiye kadar dikkatinizi çekmemiştir. Bu çıkıntı aracınızın bir güneş sensörü ya da güneş yükü sensörü olarak görev almaktadır.

Bunlar çoğunlukla hoparlör ve havalandırma ızgarasının ya da çıkartılabilir bir plakanın üzerinde yer almaktadır. Çoğunlukla aracın her iki tarafındaki farklılıkların algılanması için kullanılan bu çıkıntıların görevi ise herkesi şaşırtıyor.

gunes-sensoru.jpg

Birçok kişinin aklına gelen ilk şey sensörlerin gece olduğunda farların otomatik açılması veya gösterge ekranının parlaklığının ayarlanması olmaktadır. Bunlar içerisinde sensör olsa dahi güneş sensörünün görevi biraz daha farklı bir işlev görüyor. Bu sensör aslında iklim kontrolü yani klima sisteminin bir parçası olarak görev almaktadır.

Araç paneline ne kadar güneş ışığı geldiğini belirleyerek havalandırma kapaklarının açılmasını veya pervanelerin daha hızlı dönmesinde ufak bir düzenleme yapıyor. Bu sayede daha konforlu bir sürüş deneyimi yaşarken soğutma ve ısıtma sisteminin nasıl çalışması gerektiği de sensörleri ile belirleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN