Marketlerde bir değişiklik daha! Boşuna raflarda aramayın: O peynirlere yasak geliyor

Marketlerde bir değişiklik daha! Boşuna raflarda aramayın: O peynirlere yasak geliyor

Peynir tutkunlarını yakından ilgilendiren yeni bir haber geldi. Artık o peynirler satılamayacak. Tüketiciyi kandırmak için yapılan peynirler raflardan kaldırılıyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Peynir Tebliğ taslağı kapsamında yeni bir adım atıldı. Bu doğrultuda tüketiciyi yanıltacak şekilde herhangi bir işlem yapılamayacak. Öyle ki eritme peynirin tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar peyniri gibi geleneksel peynirleri çağrıştırıcı şekilde satılması yasaklanacak.

yeni-proje-22.jpg

TÜRK GIDA KODEKSİ PEYNİR TEBLİĞİ GÜNCELLENİYOR

Türkiye'de artan enflasyon ve marketlerdeki fiyat değişiklikleri, gıda etiketlerinde de değişimlere neden oldu. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, 8 Şubat 2015 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği güncelleniyor. Bu güncelleme, eritme peynirlerin geleneksel ve yöresel peynir çeşitleriyle karıştırılmasını önlemeyi hedefliyor.

yeni-proje-23.jpg

ERİTME PEYNİRLER İÇİN YENİ KURALLAR

Yeni taslağa göre, eritme peynirlerin tulum, örgü, çeçil, dil, tel ve kaşar peyniri gibi geleneksel peynirleri andıracak şekilde üretilmesi yasaklanacak. Böylece tüketicilerin yanıltılmasının önüne geçilecek. Ayrıca, eritme peynirlerin etiketlerinde kullanılan punto büyüklüğünün en az 3 milimetre olması gerekecek, mevcut standart ise 1,2 milimetre.

ÇEŞNİ SINIRLAMALARI VE BİLEŞEN KISITLAMALARI

Çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı %6 ile sınırlandırılacak. Çeşni amaçlı sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ve tahılların ezme veya püre olarak kullanılması yasaklanacak. Ayrıca, eritme peynirlerinde peynirin kullanım amacını belirten ifadelerin, ürün adının yerine geçmesi engellenecek.

Öte yandan eritme peynir etiketinde en az 1,2 milimetre olan punto büyüklüğü de en az 3 milimetre olacak şekilde artırılacak.

yeni-proje-24.jpg

GIDA ETİKETLERİNDE YENİ DÜZENLEMELER

Tarım Bakanlığı, Nisan ayında da gıda etiketlerinde yeni düzenlemelere gitmişti. Artık, benzerlik taşıyan gıdalarda, gerçek özellikleri taşımayan bir ürünün adıyla birlikte “… tadında”, “… lezzeti” ve “… keyfi” gibi ifadeler kullanılması yasaklanacak. Bu düzenleme, tüketicilerin gıda seçimlerinde daha bilinçli olmalarını sağlamayı amaçlıyor.

Bu düzenlemeler, gıda sektöründe şeffaflığı artırmayı ve tüketicilerin korunmasını sağlamayı hedefliyor. Yeni kurallar, hem üreticiler hem de tüketiciler için önemli değişiklikler getiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN