Kiralarda yüzde 25 sınırı kaldırılmıştı! Artan kiralara yeni öneri: Tavan-taban fiyat uygulaması mı geliyor?

Kiralarda yüzde 25 sınırı kaldırılmıştı! Artan kiralara yeni öneri: Tavan-taban fiyat uygulaması mı geliyor?

Kiralara yüzde 25 zam sınırının kalkmasının ardından kiracıların endişeli bekleyişi sürüyor. Artan kiralara uzman isimlerden yeni öneri geldi. Tavan-taban fiyat uygulaması mı geliyor? İki uzman isim konuştu...

Kira fiyatlarının hızla yükselmesi nedeniyle konut sıkıntısı yaşanmaya devam ediyor. Fahiş kira artışının önüne geçmek için önerilerde bulunan uzmanlar tavan-taban fiyat uygulamasın önerdi.

KİRA ARTIŞLARI SİSTEME BAĞLANMALI

Keyfi kira artışlarının ciddi mağduriyetlere yol açtığını ifade eden Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, kira artışlarının mutlaka bir sisteme bağlanması gerektiğini dile getirdi ve şöyle devam etti: "Örneğin Almanya'da kira endeksi modeli uygulanıyor. Bu model, ülkede kira artışlarını sınırlayan, taban ve tavan kiraları gösteren önemli bir kira düzenlemesi olarak dikkat çekiyor. Bu yönteme göre kiraların, aynı bölgedeki diğer benzer konutların kiralarını yansıtması gerekiyor. ABD'de ise kira artışları, Kira Kurulu tarafından yıllık olarak belirleniyor"

İBB açıkladı: "İstanbul'da bin 556 bina her an çökebilir" - Medyascope

‘TAVAN-TABAN FİYAT UYGULAMASINA GEÇİLMELİ’

Sabah gazetesinin haberine göre, Birleşik Krallık ve İsveç'te de benzer uygulamalar mevcut olduğunu belirten Akçam "Birleşik Krallık'ta yürürlükte olan Kira Yasası ile kiraların adil olmasını sağlamak amacıyla, kiraların bağımsız bir kira memuru tarafından belirlendiği bir sistem baz alınıyor. Bizde de en azından büyükşehirler için semte göre 'tavan-taban fiyat' uygulamasına geçilmeli" dedi.

Tüketici Konfederasyonu Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren de fahiş kira artışlarının önüne geçebilmek için bölgesel bazda tavan fiyat uygulamasının hızla hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Tren, şöyle konuştu: "Doğrudan ya da dolaylı olarak görülen kira artışları, yaşanan yüksek enflasyonun da sebeplerinden birisi. Kira artışlarının önüne geçilmesi halinde enflasyonda da gerilemeye neden olacaktır. Çözüm, kira artışlarına mutlaka bir sınır getirilmesi gerek belediye gerekse de sokak rayiç bedelleri üzerinden kiraların tespitinin sağlanmasıdır.

Bölgesel olarak evin durumuna göre tavan sınırlandırması getirilebileceği gibi belediyelerdeki konut rayiç bedelinin yüzde 6'sını aşmamak üzere de kira miktarı belirlenebilir. 1 milyon liralık bir rayiç bedel var ise yüzde 6'sı yıllık olarak 60 bin liradır. Aylık kira miktarı da 5 bin liraya gelir. Konut kiralarının yanında işyeri kiralarına da bir tavan sınırlandırması mutlaka getirilmelidir. Kiralar doğrudan işletmelerin giderlerini de etkilemektedir. Bu kapsamda tavan fiyat modeli çok rahatlıkla ülkemizde uygulanabilecek bir sistem."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN